Antibiotika kan redde liv
Hva er antibiotikaresistens?
Antibiotikaresistens er bakterienes evne til å overleve eller formere seg, til tross for behandling som er ment å drepe dem. Motstandsdyktige bakterier gjør infeksjoner vanskeligere å behandle, og øker risikoen for smitte og alvorlig sykdom.
Hvorfor er antibiotikaresistens en trussel for dyrene våre?
Antibiotikaresistente bakterier kan spre seg raskt. De kan bli med fra dyreklinikken til hjemmet, og overføres frem og tilbake mellom dyr og mennesker. Dette er et stort problem, for med antibiotikaresistente bakterier blir effekten av antibiotika svekket. Over tid er virkningen av antibiotika blitt redusert, og derfor er det blitt vanskeligere å behandle infeksjoner nå enn tidligere. Vi må bruke antibiotika med omtanke, ellers blir de ineffektive.
Hvordan kan vi bekjempe antibiotikaresistens?
For å bremse antibiotikaresistens er det viktig å bruke antibiotika akkurat som veterinæren har anvist. Det er også viktig at dyreklinikkene har høy standard på hygienen. Vi kan alle bidra ved å bruke antibiotika kun når det er nødvendig, og følge henvisningene som veterinæren gir til punkt og prikke.
Hva vet du om antibiotikaresistens?
Ta quizen vår og finn ut!
"Det er lurt å slutte å gi medisin når pelsklingen føler seg bedre."
"Kjæledyret ditt blir friskt av seg selv, så du behøver ikke oppsøke veterinær. På den måten bidrar du til å redusere bruken av antibiotika."
"Det er lurt å bruke rester av tidligere antibiotikabehandling så fort katten min viser symptomer på sykdom, da blir den fortere frisk."
"Antibiotikaresistens påvirker alt og alle – dyr, mennesker og planeten"
Derfor er det viktig å følge veterinæravtaler:
Hold veterinæren din informert:
En oppfølgingsavtale er viktig når antibiotika inngår i behandlingen av dyret ditt. Da får veterinæren god informasjon om hvordan den firbente responderer på behandlingen. Du kan med fordel ta behandlingsnotater hjemme som du deler med de ansatte på klinikken.
Ny undersøkelse for bedre omsorg:
Veterinæren din vil kanskje undersøke dyret ditt på nytt ved oppfølgingsbesøket. Det gir et godt bilde på om infeksjonen har gått tilbake som forventet, eller om behandlingen må justeres.
Vi er her for spørsmål og bekymringer:
Sjansen er stor for at du har spørsmål eller bekymringer om den firbentes tilstand. En oppfølgingsavtale er en god anledning til å få svar på spørsmålene dine. Husk at ingen spørsmål er dumme, så ikke nøl med å spørre oss. Hvis hunden eller katten din har fått foreskrevet antibiotika, håper vi den raskt blir bedre! Pass på å følge instruksjonene som er gitt av veterinæren. Det er viktig å fullføre behandlingen selv om hunden eller katten din ser ut til å føle seg bedre. Du kan alltid kontakte oss hvis du har spørsmål eller er bekymret.