Endokardiose hund

Endokardiose (Myxomatous Valve Disease på engelsk) er en vanlig hjertesykdom hos små hunderaser, som påvirker klaffene inne i hjertet. Med riktig oppfølging og eventuelt medisinering ser vi at mange hunder med endokardiose lever lenge med god livskvalitet.

Endokardiose regnes som en arvelig sykdom, men inntrer som regel i voksen alder. Sykdommen kan også oppstå sporadisk hos større hunderaser, men er klart vanligst hos de mindre rasene. Klaffene i hjertet skal virke som enveisventiler. Dersom klaffene ikke er helt tette, vil blodet kunne strømme tilbake, i feil retning. Dette vil dyrlegen høre som en bilyd/suselyd når hen lytter på hjertet med et stetoskop. Når blodet strømmer i feil retning ved hvert hjerteslag må hjertet jobbe hardere for å kunne levere nok blod ut til kroppen. Resultatet av dette blir at hjertet med tiden begynner å vokse.

OPPFØLGNING:

Den faste dyrlegen din kan følge med på en rekke ting som vil gi en indikasjon på om hundens tilstand forverrer seg eller ikke. Ofte vil det være nødvendig med en ultralydundersøkelse hos en dyrlege som har kardiologi/hjertet som spesialfelt. I milde tilfeller kan det være nok å dra til kontroll hos kardiologen en gang i året, men hvis sykdommen utvikler seg kan det være behov for hyppigere kontroller.

En fin måte du selv kan følge med på utviklingen av hjertesykdommen er å måle hvilende pustefrekvens eller sleeping respiratory rate (SRR). Friske hunder skal ha SRR på under 30 inn-pust per minutt med mindre det er en veldig varm dag. Hunder som utvikler lungeødem (”vann i lungene”) grunnet hjertesvikt vil puste raskere enn dette. Du kan følge med på SRR ved å se på hunden og telle hvor mange innpust den tar i løpet av et minutt når den er helt i ro eller når den sover. Dette kan du for eksempel gjøre rutinemessig en gang i uken eller oftere ved behov. Det finnes apper for smarttelefoner der du kan skrive ned SRR og plotte dem inn i en graf, eller du kan lage dine egne skjema der du fyller inn tallene. Noen hunder med hjertesvikt kan puste veldig mye fortere enn 30 inn-pust per minutt, og vil behøve umiddelbar dyrlegetilsyn og medisinering. Dersom hunden puster raskere og/eller tyngre enn den pleier vil vi anbefale at du tar kontakt med dyrlegen din så snart som mulig.

BEHANDLING:

Heldigvis finnes det medisiner som kan hjelpe hunden når sykdommen har utviklet seg. Hvilke medisiner hunden din trenger, avhenger av hvor mye hjertets kamre har vokst og i hvilken grad den viser kliniske tegn på sykdom. Dette vil kardiologen kunne avgjøre ved hjelp av en ultralydundersøkelse. Du vil da få svar på om hunden trenger medisiner, hvilke typer den trenger og hvor mye. Det vil også bli lagt en plan for oppfølging av din hund da det er viktig å sikre behandlingen av pasienten og følge utviklingen av sykdommen. 

Trykk her om du ønsker å lese mer om endokardiose.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.