Smertelindring er også viktig for at normale kroppsfunksjoner skal fungere godt, slik at hunden skal få sove, hvile, drikke og spise normalt. En god smertelindring gjør at pasienten får en rask rekonvalesens og at sårene gror fortere.
Før operasjon
Smertelindring gis vanligvis allerede før operative inngrep. Grunnen til dette er at hunden får en minsket smerteopplevelse om smertelindringen skjer før smerten oppstår. Vanligvis gis smertelindring i forbindelse med det beroligende legemiddelet huden får før den bedøves.
Legemiddel som brukes
Opioider
Opioider er narkotikaklassifiserte legemiddel og brukes ofte som smertelindring til dyr. Denne klassen av legemiddel lindrer smerte svært godt, og brukes derfor ved benkirurgi og ved andre store, smertefulle inngrep. Dyret blir ofte litt trøtt og døsig av opioider og kan få store pupiller. En del dyr, fremfor alt hunder, kan bli litt urolige og bjeffe eller klynke, noe som for eier kan være vanskelig å skille fra smerteytringer. Noen hunder kan også føle kvalme og vil ikke spise på grunn av opioidene.
Antiinflammatoriske legemiddel
Disse legemidlene gir smertelindring ved å minimere hevelse og dempe inflammasjon i dyrets vev. Hos en del hunder som har følsom mage/tarm kan disse legemidlene dessverre forverre problemene med kvalme og diaré. Legemiddelet gis enten som injeksjon, i flytende form eller tabletter via munnen.
Det er alltid viktig å opplyse veterinæren om hva dyret ellers tar av medisiner. En del legemidler passer ikke sammen, og bivirkninger kan oppstå.
Viktig å tenke på
Hvis du som eier får med deg tabletter hjem til smertelindring til hunden er det viktig at disse oppbevares utenfor rekkevidde for barn og andre dyr.
Advarsel
Gi kun smertestillende legemiddel som er anbefalt av veterinær til hunden din, og alltid i rett dose. Å på eget initiativ gi legemiddel uten å ha rådført deg med en veterinær, kan føre til forgiftning eller farlige bivirkninger.
Legemiddel som er til mennesker skal ikke gis til dyr, da det kan forårsake livsfarlige forgiftninger ved uvettig bruk.