Koloskopi for katt

Koloskopi innebærer at den bakre delen av tarmen, tykktarmen (colon), inspiseres fra innsiden ved hjelp av et kamera i enden av en tynn slange, et såkalt fiberendoskop.

Endoskopet er et bøyelig og mykt instrument som kan føres inn i endetarmen og videre opp i tykktarmen for inspeksjon. Lengst fram på fiberendoskopet finnes det en linse og en lyskilde. Bildet fra tarmen vises enten direkte i den andre enden av endoskopet eller på en skjerm. Apparatet kan ta bilder og prøver av tarmens innside.

Før undersøkelsen

For at koloskopiundersøkelsen skal kunne utføres er man avhengig av at hundens eller kattens tarm er tømt. Spesielle forberedelser er nødvendig, og instruksjoner før koloskopi får man av den behandlende veterinær. Noen ganger blir dyret stallet opp på dyresykehuset/-klinikken dagen før undersøkelsen. Før en koloskopi utføres er det viktig at andre årsaker til diaré eller blod i avføringen er utelukket. Avføringsprøver analyseres for forekomst av parasitter og mikroorganismer og blodprøver tas for å utelukke andre sykdommer.

Når utføres en koloskopi?

En vanlig grunn til at koloskopi utføres er om hunden eller katten viser symptomer på kroniske mage-/tarmproblemer som en uforklarlig diaré eller andre sykelige forandringer i tarm. Koloskopi kan også utføres for å evaluere om det finnes betennelser, sår eller svulstdannelser i tykktarmen.

Undersøkelsen

For å kunne gjennomføre undersøkelsen må dyret ligge i narkose. Veterinæren inspiserer tarmens indre ved å styre instrumentet og samtidig studere bildene på bildeskjermen. Man kan også ta bilder av vevet i tarmen. Bildene blir som regel lagret og kan senere brukes for å vurdere resultatet av behandling ved en senere undersøkelse. 

Som oftest undersøkes både magesekk, tolvfingertarm og tykktarm ved samme undersøkelse, dvs en gastrodueno-koloskopi.

Vanligvis varer undersøkelsen fra 30 minutter opp til en time.

Prøvetakning

For å vurdere tarmslimhinnen tas det vanligvis vevsprøver, såkalte biopsier, fra flere steder i tarmen. Et instrument utstyrt med en tang føres gjennom en kanal i endoskopet og klipper av små prøver fra tarmslimhinnen.

Etter undersøkelsen kan tarmene være litt oppsvulne og spente. Så mye luft som mulig presses etter at undersøkelsen er avsluttet, men det er vanskelig å få med seg alt. Om det fortsatt finnes litt luft igjen kan det gi ubehag, men dette går som regel raskt over og oftest kan hunden eller katten sendes hjem samme dag.

Finn en klinikk nær deg

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.