Kirurgi ved ytre bittskader og byller
Når hunder eller katter er i slagsmål og blir bitt, er risikoen stor for infiserte sår i huden. Ofte separeres huden fra det underliggende vevet slik at en sårlomme oppstår. På grunn av bakterier fra munnen til den andre slåsskjempen, finnes det en stor risiko for at det oppstår en byll eller bløtvevsinfeksjon. Får en byll gå ubehandlet, er det ofte nødvendig å behandle den kirurgisk. Dette gjøres ved at byllen åpnes og skylles ren. Noen ganger legges et dren inn i sårlommen, for å drenere ut væske som produseres i såret. Uten dren må såret holdes åpent slik at skaden kan leges innenfra uten at ny byll oppstår.
Om bittskadene er dype, som f.eks. når en større hund har bitt en mindre hund eller en katt, blir det kirurgiske inngrepet større og kan omfatte f.eks. bukhulen eller muskulatur.
Kirurgi med hudoppbygging
Fjerning av kuler i huden er ofte både en del av utredningen og behandlingen ved mistanke om kreft. Vanligvis har kulen blitt undersøkt og analysert med hjelp av cytologisk undersøkelse slik at kirurgen har en oppfattelse av om det er en ondartet svulst som må tas bort med større marginer. Avhengig av hvilken type hudforandringer det handler om og hvor store de er, kan man operere bort svulsten i sin helhet eller ta en biopsi (vevsprøve). Vevet som fjernes, sendes til laboratoriet for analyse.
Operasjon av jursvulster
Kirurgi er den anbefalte behandlingen ved jursvulst hos hund og katt. Da opereres enten hele eller deler av jurlisten bort, sammen med de regionale lymfeknutene. Prøver sendes til laboratorieanalyse. I en del tilfeller fjernes bare selve svulsten. Hvis dyret har svulster i jurene på begge sider anbefales at jurlistene tas bort i to operasjoner, ettersom sårene ved en juroperasjon er store og rekonvalesensen kan bli vanskelig. Før en jursvulstoperasjon pleier hunden eller katten først å bli utredet med hjelp av blodprøver for å finne ut om den er generelt frisk og om det finnes noen spesielle anestesirisikoer. Det tas også et røntgenbilde av lungene for å se om det finnes tegn til at svulsten har spredd seg.
Operasjon av analkjertler
En spesiell type av operasjon i huden er fjerning av analkjertler hos pasienter med tilbakevendende og store problemer med betennelse i analkjertlene. Operasjonen krever en spesiell forsiktighet ettersom analkjertlene sitter i tilknytning til endetarmsåpningen og marginen er liten til vevet som kan ta skade av operasjonen. Det anbefales at den pågående betennelsen i analkjertelen behandles og at operasjonen utføres når vevet er friskt. Hygiene er veldig viktig i etterbehandlingen da området er utsatt for bakterieforurensing.