Kjemoterapi (cellegift)

Noen former for kreft kan behandles med kjemoterapi (cellegift). Formålet med kjemoterapi er at hunden eller katten skal bli symptomfri og ha det bra, både under og etter kjemoterapi, og så lenge som mulig etterpå.

Dyr som får kjemoterapi føler seg vanligvis i fin form gjennom hele behandlingsperioden. Det er de samme preparatene som brukes til dyr som til mennesker, men det er uvanlig at dyrene lider av bivirkninger. Dette er delvis avhengig av dosering, og at hunder og katter rett og slett tolererer preparatene bedre. Pelsens vekst påvirkes også annerledes enn hos mennesker, og dyrene mister ikke pels på samme måte som mennesker på cellegift mister håret.

Behandling

Kjemoterapautika er en gruppe medikamenter som gis på forskjellige måter, og som har forskjellige egenskaper. Noen kurer gis som tabletter, andre som en injeksjon under huden eller direkte i blodet. Det de har felles er deler av virkningsmekanismen. Medisinene påvirker hele kroppen, og har spesielt høy effekt på celler som har aktiv celledeling (som kreftcellene). Derfor påvirkes noen ganger celler i mage- og tarmslimhinnen, noe som kan forårsake symptomer som tap av appetitt, oppkast og diaré. Likeså påvirkes bloddannelsen i benmargen, og derfor må det tas blodprøver regelmessig under behandlingen.

I de fleste tilfeller hvor kjemoterapi anbefales som behandling, eller som en del av behandlingen, brukes "pulsbehandling". Det betyr vanligvis at pasienten får en behandling hver tredje uke, 3-6 ganger. Kun ved malignt lymfom (lymfekreft) er behandlingen hyppigere, med 1, 2 eller 3 uker mellom hvert besøk. Dyret bor hjemme hele tiden, kommer inn til avtalt tid og får behandling etter blodprøvekontroll, for å så dra hjem igjen. Besøket tar vanligvis noen timer. Hjemme bør du være ekstra forsiktig med nær kontakt med kroppsvæsker de første dagene. Du vil motta mer informasjon om dette dersom det blir nødvendig.

Kostnader

Kostnaden er avhengig av preparatet som brukes, størrelsen på dyret, hvilke blodprøver som må tas og hvor ofte, på hvilken måte den anbefalte medisinen skal gis, etc. Du får informasjon om dette hvis det blir nødvendig. Dessverre er det en del ulikheter mellom de forskjellige forsikringsvilkårene, og du bør selv sjekke hva din veterinærforsikring dekker.

Finn en klinikk nær deg

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.