Grønnsaker er en viktig del av fuglenes kost og bør utgjøre ca. 15-30% av kosten avhengig av art. Grønnsaker tilfører fuglen vitaminer, mineraler og karbohydrater. Frukt bør kun utgjøre ca. 5% av kosten pga. det høye sukkerinnholdet. Sørg for å vaske både frukt og grønt grundig før du serverer.
Det kan med fordel tilbys økologiske grønnsaker og frukt for å unngå sprøytemidler. Tilby kun ferske grønnsaker og frukt som du selv ville spist. Frukt og grønt som ikke er spist opp bør fjernes daglig, og skålen rengjøres før nye grønnsaker blir servert. Vær oppmerksom på at vanninnholdet i frukt og grønt er høyt, og at urindelen av fuglens avføring vil bli mer våt. Dette er helt normalt.
Gode grønnsaker og frukter
Grønnsaker |
Frukter: |
Rødbeter (skrellet) |
Eple |
Gulrot med topper |
Bær |
Kokte søtpoteter |
Mango |
Kål |
Ananas |
Persille |
Kirsebær |
Grønne Bønner |
Banan |
Tomat |
Pære |
Paprika i alle farger |
Fersken |
Blomkål |
Granateple |
Brokkoli |
Aprikos |
Aubergine |
Druer |
Kålrot |
Alle kjerner må fjernes fra epler og aprikoser |
Sukkererter |
|
Mørkegrønne salater |
|
Mais |
|
Reddiker
Mat som bør unngås
Menneskemat (inkludert matrester), kaker, kjeks, kaffe, kakao, alkohol, salt, avokado, fruktkjerner (for eksempel fra epler). Sopp, løk og hvitløk, poteter og kakifrukt.