De fleste adferder og ferdigheter må repeteres en gang iblant; etter en stund uten øving, er det å være hjemme alene igjen ikke et unntak. Etter ferier og lengre ferieturer, eller andre perioder der du og kjæledyret ditt har tilbragt mye tid sammen, for eksempel under pandemien, må hunden på nytt trene på å være hjemme alene.
Gjennom trening må du også innøve dette på alle nye steder hvor du ønsker at hunden skal være alene: på hytten, i den nye boligen dersom du har flyttet, på kontoret eller på et hotellrom. Etter at hunden har forstått at rutinen er lik alle stedene, er dette ofte ikke nødvendig lenger.
Å ha et ritual eller mønster som hunden kjenner og forstår er veldig bra. Å si noe som for eksempel «jeg kommer snart igjen!» før du går kan være nok, men en litt lenger rutine som for eksempel fôrdispenser eller snusematte på et bestemt sted kan gjøre det enda tydeligere for hunden din. Vær sikker på at ikke hunden kommer til å spise leken. Tyggeben bør ikke være tilgjengelig uten oppsyn på grunn av kvelningsfare.
Legg til rette for å lykkes
OK, så hvordan trener man hunden til å være alene hjemme? Det gjelder å jobbe 100% under terskelen. I det øyeblikket hunden begynner å bekymre seg, har du et problem, og det er mer sannsynlig at det eskalerer enn at det forsvinner på magisk vis.
Når man øver på at hunden er alene hjemme, sørg for at hunden er godt aktivisert (men ikke oppjaget), gjerne litt trøtt (men ikke overtrøtt) og ikke har behov for å gå ut med det første. Sørg for å trene så realistisk som mulig; dette betyr at du trener der hvor hunden vil måtte være alene. Dersom hunden har tilgang til hele huset, øv der hun vanligvis hviler. Det kan være en god ide å ha overvåkingskamera når hunden er alene hjemme. Det finnes ulike apper for dette, eller du kan koble kameraet på datamaskinen til mobiltelefonen din.
Trinn 1: Gjør hunden komfortabel med at du beveger deg rundt i rommet
Det er ikke uvanlig at hunden på sofaen reiser seg så snart en person i rommet reiser seg, klar til å bli med uansett hvor personen skal gå – selv om det bare er til badet. Denne delen er et aktivt treningstrinn som inkluderer godbiter og en hundeseng eller -teppe. Lokk hunden opp på sengen/teppet eller på sofaen. Gi henne godbiten. Gi noen flere godbiter for å være rolig mens du sitter ved siden av henne. Reis deg så opp og gi raskt en godbit. Gå litt rundt, ikke for mye, du vil at hunden skal bli værende. Belønn henne dersom hun blir værende, dersom hun beveger seg, lokk henne tilbake til sengen/teppet eller sofaen igjen. Beveg deg litt mindre, inntil hun mestrer å bli værende når du beveger deg.
Når du kan gå fritt rundt i rommet uten at det ser ut som at hunden skal komme etter deg, da kan du gå videre til trinn 2.
Trinn 2: Forlat rommet
Nå er det tid for å forlate rommet. Si for eksempel «Jeg kommer snart igjen!». Dersom du har brukt denne frasen tidligere, sørg for at du nå sier noe nytt nå, slik at de negative følelsene forbundet med det gamle signalet ikke bygges inn i den nye prosedyren. Ta et steg utenfor eller kun et halvt steg utenfor rommet, gå tilbake og belønn hunden. Ta det like rolig som i trinn 1, og forsikre deg om at hunden er rolig på sengen/teppet eller sofaen når du tar 1, 3, 5, 20 steg inn i neste rom. Husk: senere, når hunden er alene hjemme, trenger hun ikke å bli på ett sted, dette er kun for å oppfordre rolig oppførsel.
Trinn 3: Introduser snusematte
En snusematte er en matte av polyester, med fleeceremser på oversiden, designet for å gjemme godbiter og gi hunden noe å gjøre på en stund. Dersom du googler det, vil du se at det er mange ulike varemerker og instruksjoner på hvordan man bruker en slik.
Si signalet «Jeg kommer snart igjen!» og gi hunden snusematten fylt med godbiter. Reis deg og se at hunden fortsatt holder på med snusematten. Forlat rommet. Gå inn igjen i rommet etter en kort tid og fyll på snusematten. Dette er veldig viktig, fyll på matten når du går og når du kommer tilbake, selv om det bare har gått noen få sekunder, minutter, eller, når treningen er ferdig, timer. Når du trenger og ønsker å øve, kan du bruke vanlige fôrkuler og gi bare en liten håndfull hver gang.
Trinn 4: Lenger tidsrom, fortsatt i huset
I dette trinnet forlater du rommet i et lenger tidsrom enn tidligere. Ideelt blir hunden værende og venter på at du skal fylle på snusematten, men dersom hun kommer etter deg er det ikke problematisk. Døren er åpen, og hunden kan følge etter deg – dette er bare informasjon til deg og viser at du må bruke litt mer tid på trinn 1-3. Husk at det er hunden som bestemmer fremgangen sin, ikke du.
Trinn 5: Lukk døren/porten
Når hunden blir værende i rommet ved nesten alle repetisjoner og virker å være tilfreds med det, kan du begynne å lukke døren eller porten, dersom du har en dør eller port som kan lukkes. Dersom ikke, gå videre til trinn 6.
Trinn 6: Kle på deg
Ta på sko og jakke og gjør den vanlige rutinen din. Noen hunder vil ikke spise når de innser at eieren deres skal gå. Dersom dette er tilfelle, berør jakken eller ta nøklene dine og gjør rutinen. Deretter legger du fra deg nøklene dine og fyller på snusematten igjen. Ta med deg jakken, gjør rutinen din, fyll på snusematten. Ta med deg skoene, gjør rutinen din, fyll på snusematten. Legg til flere og flere komponenter, for eksempel sminke, parfyme, sko, nøkler, jakke, sekk, husalarm og så videre. Når hunden slapper av på sofaen og deretter gjerne vil spise fra snusematten selv når du er fullt påkledd og klar til å gå ut, da er hunden klar for neste trinn. Dersom du derimot ser et lite tegn til at hunden er stresset når du plukker opp nøklene eller tar på deg jakken, da må du bli værende på dette trinnet litt lenger.
Trinn 7: Åpne ytterdøren
Kle på deg, gjør den vanlige rutinen din, åpne ytterdøren. Ikke gå ut, kun lukk opp døren. Gjenta til hunden er like rolig som på trinn 6.
Trinn 8: Gå ut
Gjør rutinen, gå ut. Ikke lukk døren bak deg, ta et steg ut, gå så inn og fyll på snusematten.
Trinn 9: Lukk døren
Gjør rutinen, gå ut, lukk døren. Det er lurt å filme hunden din når du går ut. Indikasjoner på stress er pesing, klynking og rastløshet. Dersom dette oppstår, går du rett inn igjen og går tilbake til forrige trinn.
Først, bare lukk døren og åpne den igjen med en gang. Deretter, vent 5 sekunder, 10 sekunder, et halvt minutt, et minutt, før du går inn igjen. Du må kanskje gjenta 5 sekunder flere ganger før du går videre. Eller kanskje du må gjenta å bare lukke døren og åpne den igjen. Eller kanskje du kan avansere til 3 minutter i løpet av få dager. Hunden informerer deg om dette! Ved å filme hunden kan du se nøyaktig hva som skjer. Så snart du kommer tilbake, fyll på snusematten. At matten fylles to ganger, er nå en del av rutinen. For hunden skal det se ut som om du bare gikk ut for å hente litt mer fôr.
Du kan gå videre til trinn 10 når du kan stå utenfor døren i 5 minutter uten tegn til stress hos hunden.
Trinn 10: Øk distansen
Dette trinnet innebærer at du faktisk går et sted. Kanskje til postboksen eller til enden av innkjørselen. Eller sett deg i bilen, gå rundt huset, til naboens hage, eller til heisen. Du skjønner tanken: bare beveg deg litt rundt. Følg med på hunden via web-kameraet. Fyll på snusematten når du kommer inn igjen.
Trinn 11: Sett deg i bilen.
Dersom du ofte skal kjøre bil når hunden er alene, må dette også øves på. Å sette deg inn i bilen, smelle igjen døren, starte bilen, kjøre bort, og alle de andre lydene som hører til. Dette må gjerne øves på trinn for trinn.
Trinn 12: Forlat hunden hjemme alene
Det er viktig å ikke gå for fort frem når du forlater hunden. Dersom hunden får panikk eller bjeffer, kan uker med trening være forgjeves, og du må gå tilbake flere trinn. Start med å forlate hunden 1 minutt, deretter 2, 3, 5 minutter. Hold deg på 5 minutter ved gjentatte øvinger siden dette er øvre grense i trinn 9.
Etter dette kan du øke tiden gradvis. Kun hunden kan informere deg om hva som er riktig fremgangshastighet. Så snart du har nådd en time, er det normalt ikke et problem å doble til to timer, men det er ingen garanti.
Trinn 13: Generalisering
Øv på å forlate hunden din alene flere steder ved å bruke samme teknikk; i bilen, på hytta, og så videre.
Det kan virke langtekkelig, omfattende og kjedelig å trene på å la hunden være alene hjemme, men det er veldig viktig å ikke hoppe over noen av trinnene, og at hunden er avslappet og rolig. Dersom hunden din begynner å bjeffe eller klynke kan det være fordi hun har hørt noe utenfor eller på grunn av andre forstyrrelser, men ta det seriøst ved å gjøre neste gang hun er alene hjemme lettere. Det er også lurt å innimellom la det være superenkelt for hunden, selv om dere egentlig har nådd et høyre trinn.
Husk: valper under 4 måneder bør ikke forlates alene i mer enn noen minutter.
En hund kan ligge hjemme mens du er på jobb etter at du gitt den det den trenger av mosjon og stimuli. Den vil selvsagt ha behov for tur og toalettbesøk igjen med det samme du kommer tilbake. Når du skal skaffe deg en firbent ledsager, bør du tenke på at det fort blir langtekkelig og monotont for en hund om dette er dens hverdag hver eneste dag. Løsninger der du har hunden med på jobb, får noen til å gå på tur i løpet av dagen, har hunden i en hundebarnehage eller lignende, vil helt klart bidra til økt livskvalitet for hunden. Det kan også forekomme medisinske situasjoner der hunden ikke kan være alene i lengre tid uten tilsyn eller medisinering, og dette må du kunne ta hensyn til for å oppfylle dine plikter som eier.
I Mattilsynet sin veiledning om hold av hund står det «Selv om hunden mestrer å være alene i perioder, bør den ikke overlates til seg selv mer enn en normal arbeidsdag. Valper har ekstra stort behov for selskap og de må luftes oftere enn voksne hunder, derfor bør de ikke forlates mer enn noen få timer om gangen.»
Når hunden er alene, sørg for at den ikke har leker eller andre gjenstander som kan utgjøre kvelningsfare eller annen fare. Lukk vinduer, hunder kan hoppe ut vinduet når de er alene hjemme. Sørg for at hunden alltid har friskt vann tilgjengelig.