Det normale ledd
Hunder og mennesker har lik anatomisk konstruksjon av leddet som består av knokkel, leddbrusk, ligament, leddkapsel og leddvæske. Sener og muskler omgir og støtter opp leddet. Leddbrusken er et komplekst vevsmaterialet som hos voksne individer består av hele 70% vann. Brusken er elastisk og virker støtdempende.
Leddkapselen kler de bevegelige delene innenfra og er fylt av leddvæske som fungerer som smøremiddel og bidrar derfor til redusert friksjon i leddet. Grad av bevegelse og belastning av leddet påvirker mengden leddvæske som også gir næring til leddet med tilhørende strukturer.
Årsak
Artrose er en kronisk lidelse som utvikler seg langsomt over tid. Hunden tilpasser seg til situasjonen og det kan derfor være vanskelig for eier å oppdage at hunden har smerter.
Ved artrose kan bevegelsen av leddet bli redusert på grunn av påleiringer og fortykket leddkapsel, men også på grunn av smertene som oppstår ved artrose. Sent i utviklingen av artrose kan det kjennes, eventuelt også høres, såkalt krepitasjon (gnurende, skrapende lyd) når leddet bøyes og strekkes.
Artrose gir betennelse i leddet, noe som bryter ned strukturer i leddet, og over tid vil leddbrusken slites ned i så stor grad at underliggende knokkelvev blottlegges. Skade i leddbrusken er forbundet med smerte. Kroppen kompenserer for smerten med å prøve å avstive leddet ved å bygge på mer bein for og hindre at beinflatene glir mot hverandre, som igjen vil redusere smerten.
Hund med smerter i et ledd vil prøve å redusere smerten gjennom avlastning av leddet, som igjen kan gi overbelastning av andre ledd og endret muskulatur. Dette fører ofte til smertefulle tilstander hvor muskelspenninger kan bli mer plagsomt for hunden enn selve leddsmerten.
Symptom
Symptomer ved artrose varierer kraftig. Ved røntgen av hofter og albuer hos unge hunder kan artrose påvises hos individer som ikke viser noen tegn på leddproblematikk. En del hunder med artrose kan leve uproblematisk med dette i flere år.
De vanligste symptomer er halthet og stivhet, spesielt etter hvile når hunden reiser seg, men som derimot reduseres når musklene blir varme, eksempelvis på tur. Halting kan forverres etter mer intensiv fysisk aktivitet. Graden av halting og stivhet kan også variere med årstidene.
På grunn av smerte og stivhet er hunder med artrose ofte motvillige til å utføre bestemte bevegelser som å reise seg, hoppe, gå i trapper og/eller utføre jakt eller bruksarbeid.
Tidlig i utviklingen av artrose er det vanlig at hunden er halt av og til. Senere kan smerten bli mer kontinuerlig, også i hvile. Det kan vise seg gjennom at hunden ikke kommer til ro og bytter stilling jevnlig, vandrer rundt på natten og virker rastløs.
Andre symptomer kan være:
- Motvillighet til lek eller å gå turer.
- Smerte ved berøring.
- Endret oppførsel.
- Slikker og tygger på utsatte kroppsdeler.
- Trøtthet.
- Redusert apetitt.
Når bør veterinær oppsøkes?
Når halthet og stivhet vedvarer etter 14 dager tross hunden har fått hvile og at råd i forbindelse med artrosehunder er fulgt.
Hvordan stilles diagnosen?
Artrose karakteriseres av leddsmerte, redusert bevegelighet, leddfyldning og variert grad av betennelse og halthet.
Muskelømhet er vanlig ved artrose som følge av at hunden avlaster det smertefulle leddet. Ved artrose i bakbein er det vanlig med spent og øm ryggmuskulatur på grunn av langvarig feilbelastning.
Det gjøres alltid en grundig klinisk undersøkelse av hunden hvor det videre kan gjøres undersøkelser med røntgen for å få en bedre forståelse av eventuell underliggende årsak og hvordan det kan utvikles videre. Det er ikke uvanlig at utviklingslidelser i skjelettet er årsak til artrose, eksempelvis osteochondrose, albue- og hofteleddsdysplasi og patellaluksasjon (luksering av kneskål). Enkelte raser er disponert, og bestemte ledd er mer utsatt enn andre, spesielt på albue,- hofte,- kne, tå- og haseledd.
Ved diagnostisering kan behandling, mosjon og diett spesialtilpasses for å oppnå best mulig resultat for hunden.
Medisinsk behandling
En viktig del av behandlingen av artrose er å redusere betennelsen. Med rett valg av medisinering oppnår en oftest lindring av smerte og en forhøyet livskvalitet. En del hunder klarer seg uten betennelsesdempende og smertelindrende medisiner.
Hva kan man gjøre selv?
Mosjon
Passende mosjon er viktig for å minske problemer med artrose og hemme videre utvikling. Hunden har ofte bedre av mange korte turer enn en lang, og samme mengde mosjon hver dag, hvor mykt underlag anbefales.
Ved mer krevende mosjon eller aktivitet er det viktig med oppvarming for å redusere risikoen for skader, men også å ”varme ut” etterpå med en rolig tur for at musklene effektivt skal kunne gjøre seg av med melkesyre. La aldri hunden bli liggende i en kald bil over lengre tid før eller etter trening.
En hund med artrose kan være i mye bevegelse, men det er fornuftig å starte med korte turer og etter som stivheten forsvinner og muskulaturen øker, kan intensiteten i treningen øke og turene forlenges.
Ved artrose bør lek med andre hunder, trening på hardt underlag, sykling og andre intensive aktiviteter som ballkasting unngås.
Hunder med artrose er ofte redde for å falle, og om de faller kan tilstanden drastisk bli forverret. Forsøk å unngå å lufte hunden hvor det kan finnes is og glatt underlag på vinteren.
Ernæring og kosttilskudd
Det finnes fôr og kosttilskudd som inneholder glukosaminer og kondroitinsulfat som forekommer normalt i kroppen og er viktige byggesteiner i leddbrusken. Med alderen får vi mindre av disse bestanddelene, det kan derfor tenkes at det er gunstig å tilføre disse gjennom fôret. Det finnes dog få vitenskapelige studier som viser at det lindrer symptomer ved artrose hos hund eller hos menneske.
Overvekt
Økt mekanisk belastning på grunn av overvekt kan fremme destruksjon av leddbrusk ved artrose. Vektreduksjon har ved en studie på hund vist å gi redusert smerte og minske behovet for medisinering av pasienter med artrose.
Om hunden er overvektig finnes det spesialfôr med mindre fett og mer fiber som gjør at vektreduseringen kan gå fortere og enklere. Sjansen for å lykkes med vektreduksjon øker om hunden regelmessig kontrollveies av en kostrådgiver på dyresykehus eller dyreklinikk.
Andre tips
På vinteren er det bra å bruke dekken på hunden for å hindre at musklene blir kalde og stive. Vinteren kan utnyttes gjennom å la hunden hoppe i snøen for å trene musklene, men kun i korte perioder.
For å gjøre det mindre smertefullt for leddene er det bra om dyret får ligge på mykt underlag hjemme. Matter/tepper på gulvet hindrer at hunden faller.
Rehabilitering viser ofte gode resultat ved artrose, spesielt i kombinasjon med annen behandling. Formålet med rehabilitering er å hindre ytterligere stivhet i leddkapselen og muskulatur som følge av inaktivitet, samt oppnå bedre bevegelighet. Rehabilitering kan også løse opp spenninger i muskulaturen, samt oppnå mer muskelmasse og muskelstyrke, i tillegg til å ha smertelindrende effekt. Flere ulike teknikker brukes som rehabilitering.
Massasje er en avslappende behandling som normalt forbedrer sirkulasjonen i muskulaturen. Massasje kan løse spenninger i musklene og setter vanligvis i gang frisetting av kroppens egen smertelindring.
Massasjen gjør at muskler og sener blir mer elastiske og det kan ha en avslappende innvirkning på det autonome nervesystemet, hvilket kan gjøre hunden mindre stresset og nervøs. Denne behandlingsformen er både hund og eiere ofte svært fornøyd med.
Uttøyning kan fremme rekonvalesensen for anstrengt muskelatur gjennom at kontrakturer (sammentrukket muskel) løses opp. Bevegelsen øker og smerten redusereres. Musklene bør være varmet opp før uttøyning, eksempelvis gå en tur i forkant.
TENS (transkutan elektrisk nervestimulering) brukes ved både akutte og langvarige smertetilstander, spesielt når smerten har sitt utsprang i ledd, skjelett, muskler, hud, nervesystem og indre organ.
Akupunkturbehandling er en behandling som kan utføres ved smerte i muskler, ledd, sener, ligament og skjelett, og gjennomføres med fordel som supplement eller som alternativ til annen medisinsk behandling som anti-inflammatoriske legemidler.
Vanntrening gir effektiv trening av muskel- og bevegelsessystemet med minimal belastning av ledd og er derfor passende for hund med artrose. Ved kroniske plager kan vanntrening bidra til at hunden oppdager at den tør å bruke den ellers smertefulle kroppsdelen. Vanntrening gir vanligvis også en økt muskelstyrke og økt kondisjon.
Trening i vannet kan utføres i en vanntredemølle hvor hunden går i vann på et rullebånd. Vannmengden økes eller senkes etter behov. Gåtrening i vann styrker den langsgående rygg- og beinmuskulaturen samt stimulerer hele bevegelsesapparatet.
Hos enkelte med artrose kan det være fordelaktig med regelmessig svømming i svømmebasseng gjennom livet. Svømming er bra for hunder som er overvektige. Leddene belastes minimalt og hunden går vanligvis raskere ned i vekt.
Både svømming og trening i vanntredemølle oppleves ofte som positivt både for eieren og hunden.
Annen trening
”Gi labb” kan trenes om hunden har problemer med frambein, og sitt-stå øvelser om hunden har problemer med bakbein. La hunden gå i en hinderbane med lave hinder da dette gjør det lettere for hunden å løfte beina, samt øker presisjonen. Hunden bør gå sakte over hinderet, ikke hoppe. Hinderet kan økes i høyden når hunden blir bedre på å løfte opp beina. Det anbefales at du tar kontakt med en utdannet rehabiliteringsterapeut før du starter slike øvelser.
Ti raske tips til eiere av hunder med artrose
-
Ved å gi hunden din en mykgjørende massasje øker blodsirkulasjonen til musklene og gjør dem mer fleksible. Massasje gir også en generell følelse av ro, trygghet og velvære.
-
Vær tålmodig. Du kan ikke forvente samme tempo på en hund med artrose, den kan trenge litt ekstra tid på å gå tur, komme når du roper eller gå i trapper. La den ta den tiden den trenger, oppmuntre den og støtt den om nødvendig.
-
Pass på at hunden har myke sovesteder, eller en seng spesielt designet for hunder med artrose.
-
Glatte overflater kan være skummelt for en hund med artrose. Hjemme kan du legge tepper på tregulv, parkett og fliser for å forhindre et den sklir og i verste fall skader seg mer. Du kan også bruke sklisokker på hunden.
-
Kalde dager krever klær. Ved å gi hunden din varmedekken hindrer du at musklene blir stive og kalde.
-
Det finnes mange smarte hjelpemidler som hjelper hunden din å komme seg opp trapper eller i møbler. Ved hjelp av ulike typer ramper eller paller vil hunden din kunne klatre opp eller ned fra alle steder den pleide på en fin måte.
-
Hunder med artrose kan være mer følsom for høye lyde og rotete omgivelser. Sørg for at den får nødvendig fred og ro dersom du har barn, andre kjæledyr eller gjester på besøk, og vær oppmerksom på hvordan hunden har det og hva som skjer rundt den.
-
En hund med artrose kan trenge en kombinasjon av trening, rehabilitering og medisiner (men ikke alle trenger medisiner). Med en kombinasjon av moderat trening, ekstra pleie og betennelsesdempende medisiner kan mange hunder med artrose ha god livskvalitet. Rådfør deg alltid med veterinæren for å diskutere ulike valg for rehabilitering og medisiner.
-
En hund med artrose kan ha vanskeligheter med passe på seg selv, dette gjelder også stellerutiner. Hjelp hunden din med å holde seg ren på områder den har problemer med å nå. Klipp, vask og børst hunden for å holde pelsen fin og for å unngå floker.
-
Artrose er vanligere hos overvektige hunder. Hvis hunden din er overvektig kan du redusere plagene ved å hjelpe den å gå ned i vekt, da både bein og ledd får ekstra påkjenning ved overvekt. Få hjelp av din veterinær til å tilpasse et vektprogram og fôring til hunden hvis den har artrose og er overvektig.
Redigert av veterinær i AniCura, februar 2023