Prostatakjertelen begynner ofte å forandre seg allerede fra ung voksen alder hos hannhunden, og denne forandringen kalles benign prostatahyperplasi. Det gir ikke kliniske symptomer i tidlige stadier, men betennelser, cyster og abscesser (byller) kan komplisere tilstanden. Det gjelder også hvis prostata blir vesentlig større enn normalt.
Symptomer
Mindre grad av forstørret prostata gir ikke symptomer. Dersom prostata blir vesentlig forstørret, kan hunden få problemer med å gjøre fra seg; Den sitter lenge og trykker, og avføringen kan ha unormal fasong –flatklemt eller tynn. Det kan også (mer sjelden) oppstå urineringsproblemer. Det første og vanligste symptomet er likevel at det drypper blodtilblandet urin fra penis. Den kan også få nedsatt fertilitet og paringsvillighet/ libido.
Hvis det er løpetisper i nærheten, kan symptomene forverre seg, da prostata blir mer aktiv. En forstørret prostata er mer mottakelig for infeksjoner, og det kan oppstå en akutt prostatabetennelse, som er smertefullt for hannhunden.
Diagnose og behandling
Flere undersøkelser blir brukt for å stille diagnosen. Man kan kjenne på prostatas form og størrelse ved en rektalundersøkelse, og man kan se den ved hjelp av røntgen. Ultralyd er likevel den undersøkelsen som gir mest informasjon, da man også kan se på selve prostatavevet, oppdage cyster/abscesser(byller) og se andre typer forandringer i kjertelen, i tillegg til å følge med forandringer i kjertelens størrelse.
Kastrasjon er en effektiv behandling, da kjertelen tilbakedannes ganske raskt etter inngrepet. Ved medisinsk kastrasjon får man den samme effekten, men man må passe på den såkalte ”flare-up” effekten de første par ukene etter at denne behandlingen er igangsatt, da dette i noen tilfeller kan skape problemer i prostata.
Det er også mulig å behandle selve prostata med et legemiddel med anti-androgen virkning. Det gis som en tablettkur på 7 dager, og gir en effekt i lang tid. En slik behandling gjøres ofte en gang i året, men kan gjentas tidligere ved behov.
Avlshunder
Selv om tidlig prostatahypertrofi (BPH) ikke gir symptomer klinisk, vil sædkvaliteten bli redusert. Derfor anbefales det å undersøke hannhunden jevnlig, spesielt hvis den skal brukes i avl. Avlshunder som er omgitt av tisper til daglig er vist å ha større risiko for å utvikle tilstanden.
Behandling av prostatahypertrofi med en 7-dagers tablettkur (Osaterone) gjøres hyppigere hos avlshunder enn hos andre hannhunder, oftest hver 5. mnd.
Hundens sædkvalitet forblir intakt ved denne behandlingen.
Redigert av veterinær i AniCura, februar 2023