Den beste måten å sørge for at valpen er i god form er å bli godt kjent med valpen din. Se på øynene hans, sjekk temperaturen på snuten med baksiden av hånden din, undersøk tenner og tannkjøtt, kjenn gjennom pelsen, løft på potene, se på hvordan han går og beveger seg. Undersøk ørene, se i dem og lukt i dem, bli vant med lukten i ørene. Stryk langs bena for å kjenne om hunden er varm noen steder, undersøk klørne. Kjenn på ribbena for å sjekke om han er for tykk eller for tynn. Se på avføringen hver dag for å følge med på at den er regelmessig og har bra konsistens. Er han leken og glad, spiser han maten og ser ut til å ha det bra? Bra! Dersom noe plutselig forandrer seg: ring veterinæren. Det er bedre å være på den sikre siden.
En valp i vekst
Dette er den ikke-vitenskapelige metoden å sikre at hunden har det bra: med hender, øyne og nese. Utfordringen med valper er at de forandrer seg. Den ene dagen kan de se ut på en viss måte og neste dag kan de være helt ulik. Ørene forandrer seg, rutinene forandrer seg, de går fra å sove mye til å ikke sove, til å sove mye igjen, avhengig av vekst. De må ofte på do noen ganger, og andre ganger ikke. Den ene dagen spiser de alt, mens neste dag er de kresen. Når de får nye tenner, kan de være småsur og ha feber og det kan lukte død fra munnen deres. Det kan være vanskelig å holde følge. Så snart valpen har blitt en voksen hund er det lettere å følge med på hva som er normalt.
Her er noen ting å følge med på
- Øyne skal være uten sekret. Dersom hunden plutselig kniper med øyet og har problemer med å åpne det – kontakt veterinær. Noen raser har ulike øyeproblemer, for eksempel ekstra hud som gir dem hengende øyelokk, øyevipper som vokser innover mot øyet eller arvelige sykdommer.
- Nesen kan være eller ikke være våt og kald. Dette varierer mellom hunder. Noen raser har smale nesebor som gjør det vanskelig å puste. Pusting og snusing bør kunne utføres uten vanskeligheter, og det skal ikke renne fra nesen. Dersom hunden din har problemer med å puste, kontakt veterinær.
- Hoste hos hund kan ha flere årsaker. Unngå å hilse på andre hunder i et par uker, og la hunden hvile så lenge den hoster og et par dager til. Bruk en sele i stedet for halsbånd for å unngå press på luftveiene. Dersom hunden din har feber eller ikke vil spise eller drikke, er det anbefalt å kontakte veterinær.
- Hunder har temperatur mellom 38 og 39 grader C når de er friske. Bruk et termometer og sjekk temperaturen til hunden din når den er frisk for å vite hva normal temperatur hos din hund er. Mål temperaturen rektalt.
- Tren på å se på tennene til hunden din hver dag for å sikre at de er rene og hele. Mindre raser er vanligvis mer utsatt for tannstein og tap av tenner enn større raser, men det er også individuelt, og alle raser og størrelser kan få tannproblemer.
- Sjekk tannkjøtt og tunge. Dersom hunden din ofte peser selv ved behagelige temperaturer, har vanskelig for å puste eller fnyser eller grynter, kontakt veterinær.
- Hos noen hunder må ørene rengjøres, mens andre trenger aldri ørerens. Ta et bomullspad, surr den rundt fingen og stryk den på innsiden av øret og ved ørekanalen. Dersom det er ørevoks der, kan det hende du må fjerne det. Dette er ofte tilfellet hos hunder med tunge ører og mye pels. Besøk en veterinær dersom hunden din rister på hodet, klør seg på ørene, viser tegn til smerte når du tar halsbåndet over hodet, eller når du klør han rundt ørene.
- Børst, barber og klipp hunden sin pels så ofte som det trengs, avhengig av pelsen. Sørg for at pelsen ikke er flokete, eller hvis du har en rase med "dreadlocks" / "cadenetter" eller lignende, sørg for at de ikke blir for store eller hindrer bevegelse på noen måte. Hør med en hundefrisør hvordan du best tar vare på hunden din sin pels. Fjern floker hver dag.
- Sørg for at hunden din er beskyttet mot flått i sesongen, spør din veterinær om ulike produkter, disse er reseptbelagt.
- Ved å klappe og stryke hunden din hver dag kan du oppdage mindre sår, kutt, flått, kuler og så videre.
- En hund skal være slank hele livet, da overvekt er skadelig og kan lett føre til leddsmerte, hjertesykdom, diabetes (sukkersyke) og andre velferdsproblemer. Du skal kunne kjenne ribbeina lett uten å måtte trykke hardt. Veterinæren din kan hjelpe deg med å sette opp en vektplan, og anbefale et fôr som er best for din hund, avhengig av hundens størrelse, aktivitetsnivå og alder. Daglig mosjon for å holde hunden i god form er også viktig.
- Klør bør holdes korte til enhver tid, da lange klør kan føre til bevegelsesavvik og i lengden være skadelig og smertefullt. All hverdagstrening i hjemmet skal være hyggelig for hunden og ikke føre til konflikt. Lytt til hunden dersom han har fått nok, og ta en pause. Belønn ofte, etter hver klo eller mer.
- Se på hunden når han beveger seg og hold utkikk etter avvik. Hunden trenger ikke å halte for å være skadet eller smertefull. Dersom hundens gange endrer seg, undersøk det.
- Se til at hunden tisser og bæsjer som normalt – normal mengde, konsistens og antall ganger for dagen. Dersom hunden din har diaré, spesielt dersom det er en valp eller eldre hund, ta kontakt med veterinæren. Noen kosttilskudd og spesialfôr kan hjelpe. Dersom tilfellet er alvorlig kan det noen ganger være behov for at hunden overnatter på klinikken for rehydrering.
- Ormekur gis kun til valp og deretter ved påvist orm i avføringen.
Dette er eksempler på ting du kan sjekke regelmessig, noen hver dag, noen sjeldnere. Det er også en god ide å ha et ordentlig førstehjelpsskrin for hunder tilgjengelig. Ha et ekstra i bilen for å være på den sikre siden, og sørg for at du vet hvor den nærmeste veterinærvakten er når du reiser på ferie.
Redigert av veterinær i AniCura, februar 2023.