Hofteleddsdysplasi på hund (HD)

Hofteleddsdysplasi innebærer i prinsipp at det er dårlig passform mellom beina i hofteleddene, det vil si at lårbeinshodet ikke passer i forhold til hofteleddskålen i bekkenet. Dette medfører en slapphet i leddene. Desto slappere leddene er, jo mer alvorlig er dysplasien.

En hund som har unaturlig stor slapphet i hofteleddene kan med tiden få artroser i leddene, iblant allerede ved lav alder. Artrosen gir opphav til mange av de symptomene som observeres hos hunder med HD.

Hofteleddsdysplasi og den sekundære artrosen er en veldig komplisert sykdom, der mange faktorer spiller inn. To ellers like hunder kan ha veldig ulikt sykdomsforløp.

Avl og miljø

Avl har stor betydning for utviklingen av HD, men det er ikke den eneste faktoren som spiller inn. Hundens oppvekst, mosjon, fôring og koordinasjon er også viktige årsaker.

HD er en terskelsykdom. Det innebærer at hunden skal over en bestemt terskel for å vise tegn på sykdommen. En hund med dårlige gener, men som har hatt en bra oppvekst kommer kanskje ikke over denne terskelen og viser ikke tegn på sykdom. På samme måten kan en hund med gode gener, men dårlig oppvekst komme raskere over grensen.

Man kan altså ikke avle bort problemet gjennom å bare avle på hunder uten tegn på sykdommen. En hund som ikke har symptomer kan fortsatt være bærer av dårlige gener. 

Diagnose og overvåkning

For å forbedre sjansene til å velge rett hunder for avl, har man i mange år brukt hofteleddsrøntgen for å bedømme hundenes hofter. Jo eldre en hund er, jo større sjans er det for at den viser tegn på sykdommen. Derfor tar man kun røntgen av hunder som er over ett år gamle. Man ser etter tegn på slapphet i leddene og tegn på begynnende artrose. Metoden er langt fra perfekt, men den øker sjansen for å velge de rette hundene for avl.

Man forsker også på muligheten til å bruke ultralyd eller datatomografi (CT) i screeningen, så muligens kan metodene bli mer presise i fremtiden.

Røntgenbilder brukes også for å bedømme hoftene hos eldre hunder. Mange hunder får artroser i forskjellige ledd i kroppen når de blir eldre, og en del hunder får da symptomer fra hofteleddene.

Symptomer og sjekkliste

En ung hund kan ha løse hofteledd (og dermed hofteleddsdysplasi) uten å vise symptomer. Er den korrekt håndtert og trent kan den gå mange år med dårlige hofter uten å ha problemer med det. Man ser derfor ikke alltid symptomer på sykdommen.

Når hunden viser tegn på hofteleddsdysplasi er symptomene relativt lite spesifikke, se sjekklisten nedenfor. Om man observerer flere av disse tegnene hos hunden sin bør man la en veterinær undersøke den.

  • Går saktere på tur eller vil fort hjem.
  • Blir fort trøtt eller ukonsentrert ved lek og trening.
  • Har vanskelig for å reise seg.
  • Har større problemer med å springe oppover enn nedover.
  • Stølhet etter hvile.
  • Går langsommere i trapper.
  • Slikker seg eller biter seg selv på spesielle plasser.
  • Humøret er dårligere og lekelysten mindre enn vanlig.
  • Virker til å ha kortere lunte enn vanlig, kan gå oftere unna eller bli sint/irritabel.
  • Dårligere eller varierende appetitt.

Trening eller hvile

Hofteleddsdysplasi og den smertefulle artrosen kan ikke hviles bort, som for eksempel en treningsskade kan. En hund med hofteleddsartoser behøver å bevege seg på en korrekt måte. Musklene i lår og rygg må bygges opp og leddene må brukes, men de skal ikke overbelastes med lange gåturer eller løpeturer. Stretching, fysioterapi og balanseøvelser er derimot en god idé, og det kan lindre mange symptomer. Mange lar også hundene sine få svømmetrening, og selv om dette ikke spesifikt hjelper hunden med å gå korrekt på bakbeina, er det en morsom og skånsom mosjonsform som også kan hjelpe overvektige hunder med å gå ned i vekt.

En hund med hofteleddsartrose som overanstrenger seg kan få veldig vondt i hoftene og resten av kroppen. I disse tilfellene bør hunden ta det med ro noen dager.

Konservativ behandling

Behandlinger av hunder med symptomer på hofteleddsdysplasi er delt i 4:

  • Vektkontroll: Vektnedgang er den mest effektive måten å lindre symptomene hos en overvektig hund på. Man ser at overvektige hunder har betydelig mer symptomer på sykdommen enn normalvektige. Dessuten kan normalvektige hunder klare seg med mindre medisiner, ikke bare for at de veier mindre, men også fordi de har mindre vondt.
  • Kosttilskudd: Det fins mange kosttilskudd for hundens leddhelse på markedet. Fiskeolje med Omega-3 er et av de tilskuddene vi har vitenskapelig grunnlag for å anbefale. Omega-3 kan minske behovet for medisin og fins som separat kosttilskudd, samtidig som de inngår i en del leddfôr.
  • Glukosamin er et annet kosttilskudd vi ofte anbefaler. Det vitenskapelige grunnlaget er noe mer begrenset, men vår erfaring er at det har god effekt hos mange, men ikke alle hunder. Det er ofte verdt å prøve.
  • Mosjon: Korrekt mosjon er som nevnt tidligere svært viktig, både for å holde vekten nede og bygge opp muskulaturen rundt de vonde leddene. Mosjon kan også forbedre andre kroppslige funksjoner og gir på den måten økt livskvalitet generelt.
  • Legemiddel: Hunder med smerte skal naturligvis få smertestillende behandling. Det kan være nødvendig med smertestillende og betennelsesdempende medisin i kortere eller lengre perioder. Målet er å gi så lite medisin som mulig, men likevel passe på at hunden har det bra.

Redigert av veterinær i AniCura, februar 2023

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.