Din valp skal naturligvis ut på små turer, men de skal være korte. En fin huskeregel kan være:
Din valps alder i uker tilsvarer det antall minutter gåturen skal vare.
Det er selvfølgelig individuelle forskjeller fra valp til valp og rase til rase. Og det er klart at om din 9 uker gamle valp bruker 80% av tiden på å snuse og titte, kan gåturen gjerne være litt lenger enn 9 minutter. Huskeregelen gjelder for monoton gange, altså den type gange der hunden går på fortau, asfalt og lignende, og hele tiden har samme bevegelsesmønster.
I skogen, på stranden og i kupert terreng kan gjerne valpen gå lengre turer. Bevegelse i kupert terreng og på bløtt underlag forebygger leddsykdommer og skader. Det er med på bygge opp muskulatur og gir valpen bedre koordinasjon og balanse.
Prøv å unngå monotone turer på asfalt der du bestemmer tempoet, men ikke unngå turer generelt. Fordelen med bevegelse er langt større enn risikoen.
Valper er imidlertid som menneskebarn, de kjenner sjelden etter når det er nok. Se etter subtile tegn på at valpen er sliten: som å legge seg ned midt under en tur, motvilje mot å gå, eller plutselige utbrudd av biting, bjeffing og hopping kan være tegn på utmattelse og stress. Disse tegnene kan også vises etter at dere har kommet hjem– også dagen etter aktiviteten. Ikke la deg lure til å tro at valpen din ikke er sliten bare fordi den ikke ser ut til å være det.
Mental og fysisk trening
Stivhet, stølhet eller nøling med å gå dagen etter, bør tas på alvor. Hvis valpen begynner å gjemme seg når du tar fram båndet, kan det være en aversjon mot utstyret, men det kan også være fordi den husker hvor skummelt eller overveldende det var sist gang. Sørg for å gjøre det enklere fra nå av.
Husk at tegn på stress – at valpen får raptus (løper rundt uten mål og mening), biting, bjeffing og hopping – også kan være et tegn på mental stress. Valpen din kan bli overveldet av alle inntrykkene og alle de nye tingene. For at valpen skal utvikle seg på en forsvarlig måte, må den sosialiseres riktig.
Så, hva er egentlig passende mental og fysisk trening for en valp?? Vel, det kommer an på. Det avhenger av alderen på valpen, rasen og størrelsen, hvor utadvendt eller sjenert den er, hvor mye han har gjort før og så videre. En veldig ung valp - i alderen 8-12 uker - bør ha flere korte turer om dagen - flere doturer enn vanlige turer. En lengre utforskende ekskursjon om dagen er vanligvis nok, men hvis valpen ser ut til å ha hatt litt for mye en dag, er en fridag fra alt annet en doturer avgjørende. Etter hvert som valpen blir eldre og mer vant til omgivelsene sine, kan du øke den mentale treningen. Trening som innkalling, gå i bånd, sitte, bli, litt nosework, trene på å bli stueren, lære nye triks, roligtrening og så videre er perfekt for å begynne å trene i små intervaller så snart du får valpen. Hold treningsøktene korte og gode, bare noen få repetisjoner før du tar pause. Avhengig av valpen kan du begynne å øke treningsmengden sakte.
Variasjon er viktig
Store raser bruker lengre tid på å utvikle seg fysisk og bør ikke gjøre utfordrende fysisk arbeid før de er fullvoksne. Spør veterinæren din om hundens rase og utvikling hvis du er usikker. Du kan – og bør – ta med alle hunder – unge og gamle – på tur hver dag. La dem løpe løs der det er trygt, eller i en langline, gå bort fra stien og ut på ujevnt underlag, svøm i vann, hoppe opp på ting som falne trestammer og steinblokker, kryp under greiner og hopp over grøfter.
La valpen din så vel som unghunden, den voksne eller eldre hunden jobbe med nesen hver dag. Dette kan gjøres ved søk med hundens mat. Spre maten hans på en gressflekk eller i skogen og la ham søke. Bruk tomme, små pappesker og gjem maten i disse, la hunden rive dem i stykker for å komme til maten (bare pass på at han ikke spiser pappen). Smør våtfôr på trestammer og lavthengende greiner og la hunden strekke seg etter maten mens han balanserer. Det er tonnevis av ting å gjøre hver dag som er mye morsommere enn å spise tørrfôr fra en matskål.
Prøv og varier hva du gjør med valpen din for å sikre at den får allsidig mental og fysisk aktivitet.
Valp og trapper
Akkurat som ved vanlig gange gjelder det samme i forhold til trapper: det er ikke sunt med monotone bevegelser! Det betyr at valpen din ikke skal gå veldig mange ganger opp og ned trapper hver dag. Den kan gå i mindre trapper, når de går fornuftig i trappen, 1-2 ganger om dagen. Om valpen begynner å løpe opp og ned trappa skal du stoppe den. Om du har 1-2 trinn ute i hagen, er ikke det noe å bekymre seg over. Det er viktig at valpen ikke sklir i trappen, har du en glatt trapp, bør du passe på så ikke valpen går i trappen alene, eller legge et sklisikkert underlag på trappetrinnene. Valpen må imidlertid lære å bevege seg der den bor, og du skal ikke bære den i trappene i månedsvis. Det er en stor overdrivelse at hunder ikke skal gå i trapper det første året!
Redigert av veterinær i AniCura, mars 2023