4 trinn for enklere stell av hunden:
- Lytt til hunden når den sier «nei». Hvis hunden prøver å komme seg unna – respekter det. Ved å ta et fastere grep og å vise hunden «hvem som er sjefen», vil du risikere å bare skremme hunden mer. Tar du en pote i hånden og hunden trekker den til seg – respekter det. Hvis hunden trekker seg unna – respekter det. Hvis hunden knurrer – respekter det også. Knurring er valpens måte å si fra at «jeg stoler ikke helt på deg nå». Bygg opp tilliten ved å respektere grensene til hunden.
Men vil ikke dette gjøre at valpen alltid vil trekke seg unna? Det er lett å tenke, men nei! Kontroll er det sterkeste virkemidlet vi har, og ved å fortelle valpen at den har kontroll over situasjonen, gjør du det mer tålelig, eller til og med behagelig for hunden.
- Lytt til hunden når den sier «ja». Har du hørt om startknapper for hund? Dette er noe som blir mer og mer vanlig innen hundetrening – å lære hunder å kommunisere tilbake til oss. Ikke med ord og ikke med faktiske knapper – selv om noen prøver å bruke det og – men heller med de subtile signalene hundene allerede sender ut. Har du noen gang stoppet å kose med en hund og fått en insisterende pote eller snute mot armen din, og med en gang vet du at hunden vil ha mer kos? Det er det samme som dette, men istedenfor en dyttende snute er det øyekontakt eller et hode som hviler i fanget ditt. Og istedenfor kos, er det kloklipp hunden ber om. Høres det for bra ut til å være sant? Det er det ikke!
For å «installere» ja-knappen kan du gjøre følgende. Hold godbiter i en hånd og klosaksen (eller børsten, sjampoflasken, selen osv.) i den andre. Vis hunden saksen og gi en godbit. Før hendene bak ryggen, for så å gjenta prosessen med å vise saksen og gi en godbit. Finn en rytme som passer, og gjør dette gjentatte ganger. Husk å føre hendene helt bak ryggen mellom hver gang, og at klosaksen vises før godbiten. Etter hvert vil du merke at hunden bygger opp en forventning og blir glad for å se saksen, hunden vet hva som kommer til å skje. Det er nå du skal forandre rytmen og mønsteret. Vent med å vise frem klosaksen. Hunden vil da se mot den hånden og vente på at den kommer frem – da tar du den frem og gir godbit. Så gjentar du denne prosessen flere ganger, sånn at hunden nå må se mot hånden med saksen før den dukker opp og det gis godbit. Det er nå hunden som ber deg om å ta frem saksen.
- Når forrige steg sitter godt, innfører du neste steg. Når hunden ser mot hånden med saksen tar du den frem, tar på en pote, og gir så godbit. Gjenta dette til det sitter godt. Hvis hunden virker nølende eller ukomfortabel med det som skjer – ro det ned, ta et skritt tilbake og sett ned tempoet på øvelsen. Vi ønsker å holde hunden positiv og full av forventning for at klosaksen skal dukke opp. I neste steg skal du løfte poten – hunden ser mot hånden med saksen, saksen kommer frem, du løfter en pote, gir godbit. Gå sakte frem og jobb mot sluttmålet: sette saksen mot en klo, til slutt klippe en klo før godbiten kommer. Husk at hunden når som helst kan si nei til øvelsen, og at du da må høre på og respektere det. Det er også viktig å huske at alt dette ikke skjer på en dag. Det kan ta uker, eller til og med måneder hvis du har en hund som er veldig skeptisk til kloklipp. Ta det rolig, og la det ta den tiden som trengs. Hold treningsøktene korte – to minutter en gang om dagen er passe.
- Mens treningen pågår, trenger du kanskje å faktisk klippe klørne på hunden din. Gjør det da på en litt annen måte. Vær i et annet rom med et annet underlag/pledd under hunden, andre godbiter og eventuelt til og med en annen klosaks. Siden du da ikke kommer til å lytte til at hunden sier «nei» - ikke spør. La hunden merke forskjell på treningen og på når dere bare skal klippe klør. Vil dette hemme treningen deres? Kanskje. Prøv uansett å gjøre kloklippen så behagelig og lite stressende som mulig for hunden. Gi godbiter og snakk beroligende. Ikke klipp alle klørne på en gang, ta det litt og litt. Hvis hunden sier stopp etter kun en klo – slipp.
Bruk denne metoden for alle ting hunden sin synes er skummelt eller rart. Hvis du lytter godt nok, kan du merke at hunden sier ja til mange ting; gå på tur, begynne en treningsøkt, til og med hvilken retning hunden ønsker å gå videre på turen ute.
Lykke til!