Innbilt svangerskap hos hund

En stund etter løpetiden kan man oppleve at tispen oppfører seg annerledes, kanskje legger på seg, blir nedstemt eller til og med får melk i juret. Skjedde det noe under løpetiden du ikke fikk med deg? Nei, trolig er hun innbilt drektig. Det er en relativt vanlig tilstand for voksne tisper, og det går over av seg selv. Likevel kan det være en påkjenning både for hund og eier.

Tilstanden kommer av at tispen produserer et hormon, prolaktin, som gir melkeproduksjon og drektighetslignende symptomer. Det er vanligst å se kliniske tegn på innbilt svangerskap (eller drektighet) i de ukene en normal drektighet ville vart. Adferdsendring og melkeproduksjon forsterkes gjerne rundt det tidspunktet tispen skulle ha valpet, dersom hun faktisk var drektig. Tilstanden er selvbegrensende, men ved store plager kan man vurdere behandling. 

Tisper med denne hormonpåvirkningen oppfører seg som om de er drektige, og det vil være stor variasjon mellom individene. Noen blir nedstemte og apatiske, andre bygger "reder" til sine ventede valper og fyller dem med leker, sko eller lignende, andre igjen legger på seg og får melkeproduksjon i juret. Enkelte tisper kan også vise mer irritasjon eller til og med sinne overfor andre hunder i perioden. Og noen hundeeiere må konstatere at de kan krysse av i alle boksene - deres tispe har fått alle symptomene! 

Innbilt drektighet er et normalt fysiologisk fenomen som oppstår hos alle tisper, men graden av symptomer vil variere mellom tisper og mellom løpetider. 

Hva er innbilt svangerskap? 

Fra naturens side antas det at denne tilstanden har en fordel: ville hunder og ulver levde i flokk, og det var til alles beste at flere tisper kunne stille opp og amme i tilfelle mor døde i fødsel, ble skadet eller hadde annet fore. Flere kunne dermed sørge for at flokken levde videre. 

For den moderne hund, er ikke dette behovet tilstede, men tilstanden heger likevel ved. Symptomer på tilstanden er nedstemthet eller depresjon, nedsatt appetitt og minsket ønske om mosjon, økt størrelse på jur og patter og i noen tilfeller melkeproduksjon, og endret adferd. Tispene bygger rede, graver i senger og tepper og adopterer gjerne en leke eller lignende som sin valp. Denne leken kan tispen bære rundt på og i blant vokte aggressivt. Noen tisper spiser mer enn vanlig, og økt buk omfang kan bli et resultat. Ofte ser man tispen slikke overdrevent på magen og brystet, eventuelt også rundt kjønnsåpningen. 

I denne tiden vil tispen kunne være mer pessimistisk, engstelig og skeptisk. Da er det lurt å bygge optimisme og selvtillitt ved å trene på enkle ting hun kan fra før, og legge til rette for at hun ikke blir satt i vanskelige eller utrygge situasjoner. 

Bør jeg kontakte veterinær? 

Man kan lett bli usikker, og det er ofte godt å diskutere symptomene med noen. Kanskje veterinærene i appen kan være til hjelp? Om du vet det er en mulighet for at tispa kan ha blitt tjuvparet, vil det være fornuftig å utelukke at det dreier seg om en reell drektighet. Dette gjør veterinæren med ultralyd etter dag 28 av svangerskapet. Noen av symptomene på innbilt drektighet minner også om livmorbetennelse, og om du er i tvil, er det godt å få dette avkreftet eller eventuelt påvist. Livmorbetennelse er en alvorlig sykdom som også gjerne oppstår i etterkant av løpetid, og som må behandles. 

Innbilt drektighet er en naturlig tilstand hos tisper, og vil gå over av seg selv. Likevel, om hunden virker plaget, kan det være aktuelt å medisinere med medisin som motvirker melkeproduksjonen og som kan redusere atferden relatert til innbilt drektighet. Medisinen som finnes tilgjengelig er imidlertid ikke alltid effektiv mot adferds forandringene. Snakk gjerne med din veterinær om du er i tvil.

Om tispen sliter med store adferdsforandringeretter hver løpetid, kan man diskutere med sin veterinær om en kirurgisk kastrering kan være aktuelt. En kastrert tispe vil verken få løpetid eller bli innbilt drektig (må ikke kastreres mens hun har løpetid eller er synlig innbilt drektig). 

Hva kan jeg selv gjøre? 

Om tispen spiser mer enn vanlig og legger på seg, bør du redusere kaloriinntaket og prøve å mosjonere mer. Mosjon kan også virke som en adspredelse fra de tilsynelatende tøffe morsfølelsene mange tisper får, men det er ikke alltid lett å få en innbilt drektig tispe med på langtur. Da vil selv små turer gjøre at hun får litt annet å tenke på enn bare "de små". 

Om tispen får melk i juret, er det en risiko for at hun utvikler jurbetennelse (mastitt). Forsøk å hindre tispen i å slikke seg på magen og juret, gjerne med en t-skjorte eller body. Du må heller ikke stryke henne over magen siden berøring i området rundt juret kan stimulere melkeproduksjonen. 

Det er omstridt om man anbefaler å fjerne eventuelle leker som er blitt adoptert som valp eller om man skal la dem bli hos tispen. Å fjerne leken kan føre til stress hos tispen, samtidig som man også tror at lekens nærvær kan være med på å stimulere melkeproduksjon. Det kan hende at tispen blir veldig beskyttsom overfor leken, og at dette kan sette for eksempel barn i fare for å bli knurret til eller verre om de skulle komme til å ta den fra henne. Dette økte "ressurs-forsvaret" er typisk ved innbilt svangerskap. 

Kan symptomene tyde på noe annet enn innbilt svangerskap?

Som før nevnt, er livmorbetennelse en sykdom som ofte kommer i perioden etter løpetid. Dette er en alvorlig, mulig dødelig sykdom. Tispen vil kunne bli nedstemt, få nedsatt allmenntilstand, ofte økt drikkelyst og urinering, pese, få økt buk omfang og få feber. Oppkast og diaré kan forekomme. Ved en såkalt åpen livmorbetennelse, kan det ses puss fra kjønnsåpningen. Om du er i tvil, vil dyrlegen kunne stille eller utelukke denne diagnosen ved hjelp av ultralyd og en eventuell blodprøve. 

Kontakt veterinær om tispen din har feber, er øm, varm eller rød i huden i juret, om hun har utflod fra kjønnsåpningen eller økt drikkelyst og urinering (pu/pd).  

Kan innbilt drektighet forebygges? 

Det er kun kastrering som kan fjerne muligheten for innbilt svangerskap. Om din tispe sliter med sterke symptomer etter hver løpetid, kan du diskutere dette med veterinæren. I Norge er kastrering kun lovlig når det er nødvendig ut fra hensynet til den enkelte hundens helse eller velferd, eller hvis andre særlige grunner gjør det nødvendig. Man skal ha tungtveiende årsaker til å utføre et slikt inngrep. I mange tilfeller er påkjenningen likevel så stor for tispen og hennes omgivelser at kastrering vil være et godt alternativ. 

Redigert av veterinær i AniCura, februar 2023

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.