Er Omega-3 tilskudd nødvendig?

Vi trenger alle fett, men hvilket fett er ikke ett fett. Her skal vi snakke om de såkalte essensielle fettsyrene, som er helt livsnødvendige for både dyr og mennesker å få i oss via kostholdet. Disse fettsyrene styrer mange prosesser i kroppen, og de er viktige for alt fra hud- og pelskvalitet, til syn, muskler, ledd, hjerne- og hjertefunksjon, samt mye mer.

Written by
Merete Tvedt Låstad

Disse livsnødvendige fettsyrene kalles Omega-3 og Omega-6 fettsyrer, basert på hvordan de er satt sammen på molekylnivå. At de er essensielle betyr at kroppen vår ikke kan lage disse selv, og de må derfor inntas gjennom maten vi spiser. Viktige kilder til Omega-3 er sjømat som fisk og krill, grønne planter som gress, oliven og sjøalger, samt kjøtt fra gressetende dyr. Omega-6 finnes hovedsakelig i planter som korn og solsikker, og kjøtt og animalske biprodukter fra dyr som spiser disse plantesortene.

De to fettsyrene skal ha et forhold mellom seg som forteller noe om hvor mye vi bør få i oss. Her er anbefalingen til dyr 5 til 1, som betyr at dyret maksimalt bør spise fem ganger så mye Omega-6 som Omega-3. Hos mennesker er denne anbefalingen 3 til 1. Dessverre har undersøkelser vist at svært få av oss, både mennesker og dyr, har denne balansen på plass, da vi får i oss langt mer Omega-6 fettsyrer gjennom kostholdet vårt enn det som er optimalt.

Tørrfôr til hund og katt inneholder ofte naturlig større mengder Omega-6 på grunn av dets sammensetning, og mindre mengder tilsatt Omega-3. Derfor vil det å gi ekstra tilskudd av Omega-3 fra fiskeolje, være bra for å unngå ubalanse. Det finnes spesielle allergi- og leddfôr der Omega 3:6 forholdet er optimalisert, og der du bruker en av disse fôrtypene til hunden eller katten din, vil det sjeldent være behov for ekstra tilskudd.

Når det er ubalanse mellom nivåene av Omega 3:6 kan dyret lettere få helseutfordringer, som vonde og stive ledd, muskelsmerter, økt pelskløe osv. Omega-3 har betennelsesdempende effekt på disse prosessene, og kan dermed minske ledd- og muskelsmerter, dempe kløe osv.

Omega-3 er viktig for alle celleprosesser i hele kroppen vår, fra hud og pelskvalitet, til syn, hjerte- og hjernefunksjon, samt muskel- og leddfunksjon. Her kan nevnes:

  • Valper og kattunger i vekst og innlæringsfase
  • Hud og pels; kan dempe kløe og hjelpe på allergisymptomer
  • Klør; kan avhjelpe tørre klør og kloløsning
  • Sårheling
  • Hjerte; kan bremse utvikling av hjertesykdom
  • Leddsykdom; minsker betennelsesreaksjoner og smerter i muskler og ledd
  • Nyrefunksjon
  • Immunforsvar
  • Hjerne; kan forebygge demens og forbedre kognitive hjernefunksjoner
  • Forebygger aldersrelaterte helseutfordringer
  • Kan bedre sædkvaliteten; viktig for avl og reproduksjon

Alt fett er dog ikke ett fett. Ettersom fettsyrene må helt inn på cellenivå, vil det ta tid å få en synlig effekt, spesielt om nivåene var vært svært lave i utgangspunktet. For hud og pels kan du forvente effekt tidligst etter 6-12 uker, mens for leddproblemer kan det ta opp til 24 uker før du ser forskjell i stivhet og halting hos dyret. Det er heller ikke alle fettsyretilskudd som virker like godt på alle. Enten fordi kvaliteten er dårlig, sammensetningen av de forskjellige fettsyrene ikke er optimal i forhold til dyrets alder og helseutfordringer, eller dyret er i så stor ubalanse at det ikke klarer å ta opp fettsyrene helt inn til cellenivå. Der effekten har uteblitt selv etter 24 uker, bør du derfor forsøke en annen type fiskeolje. Grad av effekt kan også måles gjennom en blodprøve tatt før og 4 måneder etter oppstart av fettsyretilskudd for å se endring på cellenivå hos dyret.

Det finnes mange fiskeoljeprodukter på markedet, og det er vanskelig å se på flasken hva som er bra. Prisen vil kunne gi en indikasjon på at dette er gode produkter som har gjennomgått kvalitetskontrollerte prosesser, men det er ikke dermed sagt at alle «dyre» produkter automatisk er gode, eller omvendt. Produksjonsprosess, konsentrasjon og oppbevaring er viktig. Vi anbefaler også at du velger en olje fra bærekraftig fiske. Konsentrasjonen forteller noe om hvor mye fett dyret må innta for å få i seg anbefalte nivåer av EPA og DHA (to typer Omega-3 fettsyrer), og her har tester vist at fiskeoljer basert på viltfanget fisk som sild, torsk og brisling ofte har høyere konsentrasjon av EPA og DHA enn olje fra laks. Oljer fra (oppdretts)laks inneholder ofte også mye Omega-6 på grunn av at laksen fôres med soya som er en omega-6 rik plantekilde. Det anbefales ikke å gi dyr i vekst Omega-3 tilskudd tilsatt vitamin D, da dette kan forstyrre kalsiumbalansen (eks tran til mennesker).

Innkjøpte fiskeoljer skal oppbevares mørkt og kjølig, som for eksempel i kjøleskapdøren. Luft og varme vil nemlig forringe produktet og korte ned dets levetid. Åpnede produkter har begrenset holdbarhet, og det anbefales at du velger størrelsen på oljeflasken utfra hvilket dyr som skal ha tilskuddet. Kjøper du for stor flaske, vil du nemlig risikere at den går ut på dato (harskner) før flasken er oppbrukt. Følg med på at smak og lukt ikke endrer seg vesentlig etter åpning. Harske fettsyrer vil lukte og smake vondt, og da må produktet kastes. Husk å teste kapslene også etter en stund, da også disse kan harskne.

Har du andre spørsmål omkring fettsyretilskudd, er våre klinikker alltid tilgjengelig for å kunne svare på spørsmål.

 

Kilder: Nextmune, Zinzino

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.