Slik unngår du veterinæren denne julen

Julen står for tur, og julegalskapen er i full gang. Men, med all kosen øker også risikoen for fare ovenfor pelsklingene våre. Mange dyr kommer til veterinæren i romjula etter å ha «smakt» litt for mye på jula.

Julemat, godteri, pynt og gaveinnpakning er noe av det som hører julen til. Alt dette kan være en direkte fare for våre hunder og katter. Mye av maten på julebordet inneholder store mengder salt og fett og, i noen tilfeller, stoffer som er direkte farlige for våre firbeinte venner.

– For mange er julen en positiv høytid, men for andre nokså stressende. Mat skal lages, kaker skal bakes, og hjemmet skal pyntes. Det er fort gjort at man mister noen rosiner på kjøkkengulvet under julebakst eller at konfektboksen står uten tilsyn på salongbordet. Da er hunden raskt på stedet og rydder opp. Det skal ikke store mengder til for at hunden kan bli alvorlig syk.

Giftige juleblomster

Det er ikke bare maten som kan forårsake fare ved juletider. Gavebånd, juletrekuler i glass og ulike planter knyttet til jul kan også utgjøre en risiko. Hyasinter, Amaryllis og Julestjerner er populære planter i julen som man må være varsom med. Disse er giftige for både kunder og katter.

– Julen er en høytid innen forgiftning for våre pelskledde venner, og det er essensielt å informere dyreeiere om hva de bør tenke på for ikke å risikere liv og helse til kjæledyrene sine. Hvis du mistenker, eller vet at hunden eller katten har fått i seg noe upassende, anbefaler vi å kontakte veterinær umiddelbart og be om råd.

Symptomene på forgiftning varierer og avhenger av hva dyret har fått i seg. Redusert allmenntilstand, diaré, oppkast, mat- og vannvegring, økt tørste, skjelving og kramper er noen av symptomene man bør holde øye med.

Gode tips for en trygg julefeiring med våre pelsklinger:

  1. Ikke gi hunden eller katten godbiter fra julebordet. Fet mat kan utløse gastrointestinale plager, og løk og hvitløk er farlig da de inneholder stoffer som skader de røde blodcellene, som igjen kan føre til anemi.
  2. Hold øye med sjokoladeesken og bollen med nøtter. Sjokolade inneholder et stoff som er giftig for hunder og katter. En åpen sjokoladeeske på salongbordet uten tilsyn kan derfor være direkte dødelig. Hold også øye med bollen med nøtter og tilbehøret til gløggen – for eksempel kan nøtter sette seg fast i tarmen, og rosiner kan gi nyreskader.
  3. Vær forsiktig med glitter og gavebånd, da de fort kan sette seg fast i mage og tarm.
  4. Ikke la en hevende bolledeig stå tilgjengelig. På få sekunder kan bollen bli et fristende bytte for en hund. En gjærende bolledeig kan gi alvorlige mage- og tarmsymptomer, og det dannes også etanol under gjæring som kan gi alkoholforgiftning hos hunden.
  5. Plasser treet på et egnet sted. Juletrekuler laget av glass kan kutte dyrenes poter, og furunåler er vanskelig for hunder og katter å fordøye. Juletrebelysningen burde også være utenfor rekkevidde for nysgjerrige kjæledyr. Unngå også gjødsling i juletrevannet – drikker kjæledyret av dette kan det i verste fall bli forgiftet.
  6. Tenk på levende lys som noe en logrende hund eller kattehale lett kan velte. Plasser alltid stearinlys høyt nok til at kjæledyret ikke kan nå dem, og la aldri pelsklingen stå uten tilsyn i et rom med stearinlys.

Ta kontakt med veterinær

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Hvilken hund passer for meg?

Å velge riktig rase er avgjørende for et godt og livslangt vennskap. Hundens behov for pelspleie og dens medfødte kvaliteter og tilbøyeligheter må passe med deg og dine behov. Vår katterasevelger vil gi deg en pekepinn på hvilke raser som kan matche deg og din livsstil.
Ta testen her!

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.