Det tilgrensende tannkjøttet angripes ofte av bakteriene og hunden kan få tannkjøttsbetennelse, gingivitt eller periodontitt. I begynnelsen kan en tannkjøttsbetennelse være lokal rundt én tann eller et par tenner, men etterhvert vil større deler av munnen også påvirkes. Tykke lag av tannstein bygger seg opp på tennene og tannkjøttet blir ofte rødt og blør lett. Selv kjevebeinet som tennene sitter fast i kan påvirkes av betennelsen og tannbeinet kan brytes ned gradvis.
Dype lommer mellom tann og kjevebein gjør det lettere for bakteriene å vokse og tannen begynner å miste sitt feste. I de dype lommene er det et gunstig miljø for bakteriene og i enkelte tilfeller kan forråtnelsesbakterier som ikke tåler oksygen, anaerobe bakterier, få fotfeste. Da kan sykdommen forverres svært raskt og mange tenner kan på kort tid bli løse fordi at kjevebeinet rundt tannen løses opp.
Symptomer
Mange søker hjelp fordi at det lukter vondt fra munnen. Dyreeieren kan se tannsteinen og i blant oppleve at hunden spiser dårligere enn før eller ikke spiser i det hele tatt. Tannløsning kan også vise seg ved at hunden har vanskeligheter med å tygge hard mat eller bein og det blør ofte lett fra tannkjøttet når de spiser.
Akkurat som hos oss mennesker kan tannverk påvirke humøret og en del dyreeiere søker derfor hjelp hos veterinær fordi atferden har endret seg.
Hvilke hunder rammes?
Hunder i alle aldre kan rammes av periodontitt selv om sykdommen er vanligst hos eldre hunder.
Visse raser rammes lettere enn andre. Blant hundene, er de mindre rasene klart overrepresentert. Hunderaser som f.eks Yorkshire Terrier, Dvergdachs, Papillon, Dvergschnauzer, Dvergpuddel, Chihuahua og Cavalier King Charles Spaniel utvikler ofte tannstein tidlig og dermed også periodontitt.
Utvikling
Dersom tannløsningen har gått langt, er visse tenner ikke mulig å redde på grunn av utilstrekkelig feste i kjevebeinet. I de dype lommene, rundt én eller flere av tennenes røtter, vokser bakteriene og sykdommen fortsetter å utvikle seg. Det er da stor risiko for at hunden har tannverk eller at det gjør vondt når den tygger. Blødninger og dannelse av fistler (åpninger ut i munnhulen) er ikke uvanlig når det har gått så langt.
Når tannløsningen er langt fremskredet, må oftest de affiserte tennene trekkes. Dersom lommene ikke er så dype, kan forløpet normalt stoppes ved en kombinasjon av rengjøring under narkose og videre forebyggende behandling. I blant kan tannkjøttet få feste mot tannroten igjen, men det tapte kjevebeinet kan imidlertidig ikke gjenoppbygges. Det er altså viktig å komme inn til tannbehandling så tidlig som mulig.
Behandling
Den tannsteinen som er mest skadelig sitter under tannkjøttskanten. Det er der bakteriene som forårsaker tannløsningssykdommen vokser. Skraping med tannsteinsskrape på våken hund gjør ikke mye nytte for å forhindre at sykdommen avanserer. Tvertimot kan det skjule hvor alvorlig tilstanden er dersom kun den synlige tannsteinen blir fjernet og det ikke blir rent under tannkjøttskanten.
For å kunne utføre en profesjonell tannrengjøring, må hunden sove. Da har man også mulighet til å trekke løse tenner og tenner med langt fremskreden tannløsning. Det kan også være nødvendig å trekke tenner som er frakturert eller som sitter slik plassert at de ødelegger for tennene ved siden av. Det er ikke uvanlig at veterinæren må trekke flere tenner enn hva som er åpenlyst ved den kliniske undersøkelsen før hunden får narkose. Hunder klarer seg som regel bra selv når de fleste tennene er trukket.
For å kunne følge utviklingen av sykdommen og resultatet av behandlingen, måles vanligvis lommene rundt hver tann samtidig med tannrensen. Dette noteres i en tannjournal som gjør det lett å følge opp ved behov.
Det er også viktig å få en oppfatning om hvor mye behandling hunden trenger og eventuelt planlegge en oppdeling av behandlingen til flere ganger.
Her kan du se en video om hvordan tannbehandling foregår.
Røntgen
Røntgen er et verdifullt hjelpemiddel i behandlingen av periodontitt. På denne måten kan utviklingen av periodontitten følges opp og smertefulle prosesser som f.eks byller ved tannrøttene kan lettere oppdages. Også den tannsykdom som enkelte hunder rammes av (tannresorpsjon) som bryter tannen ned fra innsiden og forårsaker smertefulle hull, kan oppdages tidlig ved hjelp av tannrøntgen.
Forebygge
Å forebygge er den beste metoden for å unngå tannløsningssykdom. Selv om noen tenner alt er rammet, kan sykdommen forebygges videre og forhindre at den sprer seg ut og rammer flere tenner. Å pusse tennene daglig er den mest effektive måten å forebygge på. Husk å regelmessig titte i hundens munn. Her finner du en video om hvordan man pusser tenner på hund.
Her kan du lese mer om tannproblemer hos hund.