Tegn på stress hos hunder – og hva du kan gjøre med det.

Har du noen gang vært stresset? Da kjenner du følelsen av tanker som blir rotete og at selv de enkleste instrukser kan være vanskelig å forstå. Har du noen gang stått fast i en enkel setning, uten å komme videre, fordi sjefen din puster deg i nakken og vil ha resultater med en gang?   Slik kan stress føles for en hund også.  

Hunder kan, akkurat som mennesker, blir stresset i ulike situasjoner av ulike grunner. Noen blir stresset av å være hjemme alene, mens andre blir stresset i bilen. Noen hunder viser tegn på stress så snart man viser dem en tennisball, og enkelte viser tegn til stress når de møter andre hunder. Det er like mange årsaker som det er hunder, og løsningen varierer også.  

Før vi utforsker hva som kan gjøres, må vi vite hvordan man ser at hunden er stresset. Det finnes flere tegn.  

Tegn på stress  

Pesing, klynking, gå frem og tilbake, risting, piping og bjeffing er de enkleste måtene å se at hunden er stresset. Hunden «ser stresset ut». Husk også at en hund kan pese fordi den er varm, gå frem og tilbake fordi den er rastløs, riste seg fordi den ble våt, eller vokalisere for å formidle andre ting enn at den er stresset. Noen hunder bare ser stresset ut, de er intense, men likevel glad og fornøyd og ikke stresset. Andre hunder trekker seg inn i seg selv når de er stresset, og blir apatisk i stedet for panisk. Hos disse hundene kan du gjerne oppdage andre tegn som for eksempel oppkast, røyting, diare og vekttap.  

Noen hunder vandrer frem og tilbake og er mye i bevegelse, mens andre blir rolig og stivner til. Observer hunden din og lær deg å kjenne dens oppførsel. Hvordan oppfører hun seg når hun er rolig?  

Dersom en hund plutselig gjesper mens den gjør noe annet, kan dette være et tegn på stress. Et stress-gjesp er som regel lenger enn normalt og etterfølges av klynking og noen ganger også av at den rister på hodet, mens en trøtt hund eller en hund som kjeder seg gjesper som regel roligere og mindre intenst, noen ganger etterfulgt av smattende lepper og slikking. Slikking kan også være et tegn på at hunden forventer en trussel, eller et tegn på stress. Observer hunden din og følg med på hvordan hun vanligvis oppfører seg.  

«Whale-eye» (hvaløyne) er en betegnelse som brukes for å beskrive at man ser mer av det hvite i øyet til hunden enn det man vanligvis ser. Dette i tillegg til utvidede pupiller, ørene festet bakover og raskere eller saktere blinking, kan alle være tegn på at hunden er stresset.  

Jokking er en atferd som ofte misforstås. Det er som regel et tegn på stress, og ikke et tegn på at hunden «dominerer» deg. Både hannhunder og tisper kan jokke. Korrigeringer vil øke stresset, derfor frarådes det å kjefte, si nei eller lignende. Heller fjern hunden forsiktig fra det den jokker på. Vær rolig og ikke lag noe oppstyr. Om hun jokker/rir på deg eller andre mennesker, så forsiktig fjern henne mens du snakker med vennlig stemme. Når hunden har alle fire poter på bakken, kan du ha en markering (som «bra» for eksempel). Dersom det ikke hjelper, kan du forsøke å gjøre henne opptatt med noe annet, som for eksempel ved å finne fram en leke eller lignende. Tenk etter om det kan være en grunn til at hunden jokker/rir. Kan hun være over-eller understimulert? Trenger hun kanskje å sove litt? Det kan også være greit å ha i bakhodet at smerte kan trigge stressatferd. Så dersom hunden plutselig jokker mer, utagerer eller du opplever annen atferdsendring, kan det være knyttet til smerte som rett og slett gjør at hunden har fått «kortere lunte». 

«Ro deg ned» 

I en trenings-situasjon, en gruppetime for eksempel, vil et av de første tegnene til at hunden er overveldet være at den ikke vil ta imot godbiter eller mat. Noen hunder spiser fortsatt, men tygger hardere. Dersom valpen din ikke vil ta imot mat på valpekurset eller i stressende omgivelser, gi valpen en pause. Økt distansen til det som stresser henne og se på fra avstand. Det kan hende hun må oftere på do, hunder kan også ha nervøs blære.  

Dersom hunden din ikke kommer når du roper på den, og du kjefter på henne, kan det hende du merker at hun går enda saktere mot deg, eller til og med stanser og snuser eller urinerer. Det er lett for å tolke dette som at hunden er frekk eller avvisende, men det betyr bare at hunden synes at du er skremmende og forsøker å roe deg ned. Det er trolig like effektivt som når en person ber deg om å roe deg ned når du er frustrert (det fungerer aldri); dette er hundens måte å be deg om det samme. Trekk pusten dypt og husk at dersom hunden ikke hører på deg, er det fordi situasjonen er for vanskelig for henne. En slik avvisning eller forskyvningsadferd (normal oppførsel, men den utføres i feil situasjon) kan også sees i hundeparken eller i andre sosiale interaksjoner. Noen hunder forsøker å avlede interaksjonen ved å klø seg, slikke underlivet, eller rett og slett ved å gå bort fra stedet. Noen hunder forsøker til og med å gjemme seg.  

Hvordan du kan hjelpe hunden din  

Husk: å være stresset i en kort periode en gang iblant er ikke farlig. Det er når periodene med stress blir langvarig og/eller forekommer ofte, at de kan bli skadelig. Uansett, dersom hunden din er stresset vil du jo gjerne hjelpe henne, selv om stresset kun er midlertidig.  

Det første du må gjøre er å fjerne henne fra den stressende situasjonen. Noen ganger er dette det eneste du må gjøre. Øk avstanden, la hunden snuse og tisse. Dersom du må, kan du forsøke å redusere avstanden igjen, men saktere enn forrige gang. Gi hunden godbiter på veien, både for å teste om hun fortsatt er rolig, men også for å glede hunden og la henne knytte situasjonen til noe positivt. Ikke forsøk å lokke henne nærmere med godbiten, dette gjør henne bare mer ukomfortabel. Belønn hunden etter at hun har tatt et steg nærmere på egenhånd. Prat rolig med hunden. Ikke bekymre deg for at du gjør henne mer redd eller stresset ved å gi godbiter og støtte. Så lenge du er rolig vil hunden bare føle seg tryggere når du støtter og trøster henne.  

Tygge, snuse og slikke har beroligende effekt på hunder, det vil si at det er bra å strø fôr rundt på bakken som hunden kan lete etter, et ben å tygge på eller noe smørbart fôr på en slikkematte. Noen hunder må tygge mye etter en stressende hendelse. Ved å gi henne et ben hjelper du henne å håndtere situasjonen og følelsene sine.  

Akkurat som hos mennesker har fysisk trening positiv effekt på stress. Melkesyren i musklene frigjøres, og ved å la blodet pumpe rundt i kroppen blir hunden mindre anspent. Det kan også hjelpe å bare gå med henne i et lengre kobbel slik at hun kan gå rundt fritt. 

Etter en stressende hendelse kan det være at hunden din trenger ekstra søvn. La henne slappe av og «ta fri» resten av dagen dersom hun virker trøtt. Å lære nye ting er nesten alltid umulig når man er stresset, så tren minst mulig om hunden er stresset.   

La henne bevege seg, tygge, sove – dette er som regel alt som behøves. Noen ganger trenger man også avslappende hjelpemidler, som for eksempel feromoner eller andre avslappende eller beroligende kosttilskudd. Dette selges hos din veterinær. I mer kompliserte tilfeller kan veterinæren ordinere medisiner som for eksempel angstdempende for å redusere stressnivået.  

Contact a veterinarian

Did this article help you?

Please select what suits your situation or type on your own. We greatly appreciate your feedback.

Thank you!

We really appreciate it

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.