Bakgrunn
Golden retrieveren er intelligent, sosial og lojal. Rasen har sin opprinnelse i området mellom England og Skottland, og antas å ha oppstått på slutten av 1800-tallet. Antagelig stammer den fra en krysning mellom labrador retriever, irsk setter og en nå utdødd rase som het tweed vannspaniel. Golden retriever var spesielt populær blant jegere for sin forsiktige måte å bære på.
Rasens myke munn gjorde at den kunne bære selv små fugler uten å sette merker. I dag er golden retriever blant de mest populære rasene i verden, og er på topp 5 hvert år på listen over de mest populære hunderaser i Norge.
Temperament
En golden retriever er en utmerket familiehund. Den er avslappet og elsker å være sammen med familien. Den er tilpasningsdyktig og er med i ulike hverdagssituasjoner uten problemer. Den vil være med familien, enten på tur eller ellers i hverdagen. Ettersom golden retriever er avslappet og lite stresset kan de enkelt være med deg rundt på ulike aktiviteter. Den er vennlig, avslappet, selv-sikker og leken. Det er en hund som utvikles sent, den er ikke mentalt moden og voksen før den er 3-4 år gammel. Dens lekne vesen er attraktivt for mange familier, og bidrar til å øke rasens popula-ritet. En golden retriever er vanligvis ikke vaktsom, og vil hilse fremmede med stor glede og entu-siasme. Selv om den er en dårlig vakthund, er den en utmerket servicehund. Selvsikkerheten og det at den er så lett å trene gjør at den fungerer bra som både blindehund, terapihund og ledsa-gerhund.
En golden retriever er en utmerket hund hvis du har barn i familien. Man må imidlertid huske på at det er en relativt stor og leken hund, som til tider kan være litt klønete. Derfor kan den velte mindre barn ved uhell. Som med alle andre hunder, bør samvær mellom barn og overvåkes av en voksen. Selv den mest tålmodige hunden kan bli irritert hvis den blir presset nok.
Det har vært utfordringer i rasen med litt for «myke» og underdanige tisper, og samtidig litt for frampå hannhunder som sier kraftig fra til andre hunder. Målrettet avl innen kennelklubben er rettet mot å unngå disse ytterpunktene.
Aktivitetsnivå
En golden retriever er en fin familiehund, men den er også en aktiv hund. Det er en hund som trenger både fysisk og mental stimulering. Rasen er ikke veldig selvstendig, og den er avlet på å holde tett kontakt med føreren. Rasen trenger trening fra den er valp for å fungere optimalt.
Pelspleie
Pelsen er glatt eller svakt bølget, og har vannavvisende dekkhår og et isolerende lag med underull. Rasen har fine faner på brystet, under halen og på baksiden av beina. Pelsen krever ikke mye pleie annet enn børsting fra tid til annen.
Trening
En golden retriever er lydhør og oppmerksom, og for de fleste individer er det mulig å lære dem å gå løs under kontroll, samt lære dem å holde seg i hagen – selv uten gjerde. Rasen er samarbeids-villig, men den må trenes med vennlighet og rammer. Trening i korte intervaller med positiv for-sterkning er nøkkelen. Dra nytte av hundens store ønske om å bære ved å bruke leker og utstyr i trening. En fin aktivisering er å gi hunden små oppgaver i hverdagen. La hunden bære avisen eller matvarene inn. Rasen er glad i vann, så svømming i de varme månedene er en utmerket aktivitet.
Størrelse og vekt
Males: 56-61 cm.
Bitches: 51-56 cm.
Weight: 27-36 kg.
Hanner: 65-61 cm
Tisper: 51-56 cm
Vekt: 27-36 kg
Farge
Golden retrieveren er alltid ensfarget gul. Den gule fargen kan variere fra nesten helt hvit til mørk og varm gylden.
Spesielt for rasen
Golden retrieveren er avlet i to linjer. En brukstype (også kalt jakttype), og en utstillingstype. Det er bare beskrevet en type i rasestandarden, men det er store forskjeller mellom de to linjene. I til-legg er den en type som kombinerer disse to, kalt «dual-purpose». Brukstypen avles vanligvis for bruksegenskaper, mens utstillingstypen avles for utseende, men bruksegenskapene tas også hen-syn til. Hvilken type som passer deg avhenger helt av hvilket liv du kan tilby en golden retriever. I Danmark ser man oftest utstillingstypen, mens i Sverige ser man også en del av brukstypen. Jakt-linjene er oftest mindre, lettere, mørkere i fargen og har høyere aktivitetsnivå.
En golden retriever elsker vann -hele året. Dette betyr at de kan få hot spots og vannhale, blant andre ting. Du kan forebygge hot spots og vannhale med å tørke hunden godt etter at den har ba-det, slik at den ikke blir kald og fuktig lenge av gangen. Det kan være lurt å bruke mikrofiberhånd-duk som trekker til seg fuktighet.
Arvelige sykdommer
Golden retriever er generelt en ganske frisk rase, men det finnes noen arvelige sykdommer i rasen som du bør vite om. Nå du kjøper en valp bør du sjekke at foreldredyrene er testet for sykdommer som raseklubben krever at de skal sjekkes for. Spør også oppdretteren om evt. andre sykdommer i linjene.
Vanlige arvelige sykdommer i rasen er:
- Hofteleddsdysplasi (HD)
- Albueleddsdysplasi (AD)
- OCD (Osteokondrose)
- Epilepsi
- Katarakt
- PRA (progressiv retinal atrofi)
- Atopi
Mat
Når du velger fôr til din golden retriever, er det viktig at du velger noe som dekker alle dens behov. Det er spesielt viktig at valpen fôres riktig det første året, da dette har betydning for om den utvik-ler leddsykdommer. Velg et fôr som passer hundens størrelse og aktivitetsnivå. Hvis du er i tvil om hvilket fôr hunden din trenger og hvor mye, spør veterinæren din.
Type
Apporterende jakthund
Ukontrollert eller ulovlig hundehandel
Ønsker du kjøpe hund? Velg i så tilfelle en selger hvor du får informasjon om hvordan hunden ble avlet. Dette forhindrer deg i å ubevisst delta i ukontrollert eller til og med ulovlig hundehandel. Det er mange hunder som selges på nettet. Dessverre ser vi at noen av disse hundene ikke er avlet på forsvarlig måte og/eller ikke blir tatt ordentlig vare på. Derfor kan disse valpene ha alvorlige og farlige (arvelige eller ikke) sykdommer, i noen tilfeller med fatale konsekvenser. Vær godt forberedt før du kjøper en valp eller voksen hund, sånn at du unngår både sorg og høye kostnader.
Ønsker du å kjøpe en valp? Mer informasjon og tips om kjøp av valp finner du på hjemmesiden til raseklubben.