Bakgrunn
Pudler er en gruppe hunderaser som består av; storpuddel, mellompuddel, dvergpuddel og toypuddel. Puddelen er spesielt utviklet som apporterende vannhund, og dette er grunnen til den spesielle pelsen og løveklippen; den tykke, krøllete pelsen ble klippet på en måte som lot dem svømme med minst mulig motstand, men som samtidig holdt brystkassen og leddene varme. På grunn av sin bakgrunn er rasen gode svømmere.
De fleste historikere er enige om at puddelen har sin opprinnelse i Tyskland, men ble utviklet til egen rase i Frankrike. Franskmennene brukte den større storpuddelen til andejakt, og mellompuddelen til å snuse opp trøfler i skogen. De mindre pudlenes viktigste jobb var å tjene som selskap for adelen og den velstående handelsmannsklassen. Rasen ble tenkt på som Frankrikes nasjonalhund, og hadde status som selskapshund. Puddelen har fremdeles den statusen i dag – de er elsket over hele verden, og er jevnlig rangert som en av de mest populære hunderasene.
Temperament
Pudler er kjent som en svært intelligente, energiske, glade og omgjengelige raser. De er livlige, aktive hunder som elsker fart og moro, og som har humoristisk sans. De krever både fysisk og mental aktivisering. Pudler elsker familiene sine og trives med oppmerksomhet, og de må gradvis tilvennes å være alene hjemme. Det er mangle likheter i rasegruppen, men det er også noen mindre forskjeller i adferd. Storpudler er aktive og energiske, men de har en tendens til å være mer reserverte enn de andre variantene. De mindre variantene har en tendens til å bjeffe mer enn de større.
Aktivitetsnivå
Pudler er aktive hunder som trenger daglig mosjon tilpasset deres energinivå. De liker alle slags aktiviteter, og de liker å jobbe. De er nysgjerrige, og elsker å utforske nye steder. Svømming er god trening for dem, og de fleste pudler elsker å være i vann. Siden de har bakgrunn som jakthund liker de å apportere, så å kaste leker eller baller som de kan apportere, er god trening for både kropp og sinn.
Pelspleie
Pudler har myk, vakker, krusete og tett pels uten underull. Den kan barberes ca. hver 12 uke og være korthåret hele året. Da vil den kreve minimalt pelsstell mellom klippene, men du må være klar over at puddelens pels gror tett på hele hunden, også ved øynene, inne i ørene og under labbene og det må håndteres. Ustelt pels gir plager for hunden og eiere må være bevist dette. Ønsker du ikke å barbere puddelen, krever det en del kunnskap som raseklubbene velvillig vil informere om. Husk at du må trene hunden til å bli badet og klippet, og jo tidligere du begynner, jo bedre.
Dersom man i lengre perioder ikke steller pelsen på denne rasen, kan man påføre hunden lidelse grunnet store pelsknuter og hudinfeksjoner. Rasen røyter så å si ikke, noe som gjør den til et godt valg for personer med allergi. Siden pudler kan ha mange ulike sportsklipp, kan to pudler med ulike frisyrer se ut som hunder av ulike raser. Når man skal stille ut pudler klipper man de i utstillingsklipp. Den er fem godkjente utstillingsfrisyrer; kontinental løveklipp, engelsk løve, valpeklipp, valpeløve og toilette 60. Det finnes heldigvis mange puddelfrisyrer å velge mellom i tillegg til disse frisyrene.
Trening
Pudler er intelligente og lettlærte – de blir sett på som en av de mest intelligente rasene i verden. De elsker å lære og få full oppmerksomhet. Lær dem gjerne å hente avisen og hente tøflene dine. Rasen bør sosialiseres tidlig i ulike miljø og med andre personer og hunder, så pass på at oppdretteren har gjort en grundig jobb – som du selvsagt må videreføre selv!
Pudler er smidige og grasiøse, så vel som smarte, og liker en rekke ulike hundesporter som agility, lydighet og spor. De er flinke til vannapportering, og konkurrerer også i rallylydighet og jaktprøver for retrievere. Pudler er sosiale og menneskekjære, så hvis du har positive og morsomme treningsmetoder vil de gjerne samarbeide. Pudler bør alltid trenes med positiv forsterkning og aldri med straff.
Størrelse og vekt
Alle puddeltyper skal være kvadratisk bygget, men en lang, elegant hals og rett rygg. De har ulik høyde og vekt avhengig av type.
Stor: 45-62 cm, 15-26 kg
Mellom: 35-45 cm, 7-15 kg
Dverg: 28-35 cm, 3-7 kg
Toy: 20-28 cm, 2-3 kg
Puddelens pels kommer i mange farger, som aprikos, svart, brun, grå, rød og sølv. Rasen har krøllete og ullaktig pels.
Spesielt for rasen
Puddelen har en pels som trenger mere pleie enn for andre raser. Den er en utmerket familiehund som liker å være sammen med både mennesker og andre hunder. Som tidligere nevnt, er puddelen aktiv og liker å få all oppmerksomhet.
Arvelige sykdommer
De fleste pudler lever et langt, lykkelig og sunt liv takket være innsatsen til dedikerte og ansvarlige oppdrettere, som jevnlig tester avlsdyr. Men alle hunder kan potensielt utvikle arvelige sykdommer, også pudler.
Her er noen sykdommer som kan forekomme hos pudler:
- Addisons sykdom: binyrene produserer ikke nok av hormonet kortisol
- Cushings syndrom: binyrene produserer for mye kortisol
- Hypotyreose: for lavt nivå av skjoldbruskkjertelhormon
- Progressiv retinal atrofi (PRA): en arvelig øyesykdom som kan føre til blindhet.
Mat
Hvor mye hunden din spiser avhenger av størrelse, alder, kroppsbygning og aktivitetsnivå. Hunder er individuelle, akkurat som mennesker, og ikke alle trenger samme mengde mat – spør veterinæren din om råd. Noen pudler er disponert for å bli overvektige, så følg med på hundens kaloriinntak og vekt.
Type
Selskapshund
Ukontrollert eller ulovlig hundehandel
Ønsker du kjøpe hund? Velg i så tilfelle en selger hvor du får informasjon om hvordan hunden ble avlet. Dette forhindrer deg i å ubevisst delta i ukontrollert eller til og med ulovlig hundehandel. Det er mange hunder som selges på nettet. Dessverre ser vi at noen av disse hundene ikke er avlet på forsvarlig måte og/eller ikke blir tatt ordentlig vare på. Derfor kan disse valpene ha alvorlige og farlige (arvelige eller ikke) sykdommer, i noen tilfeller med fatale konsekvenser. Vær godt forberedt før du kjøper en valp eller voksen hund, sånn at du unngår både sorg og høye kostnader.
Ønsker du å kjøpe en valp? Mer informasjon og tips om kjøp av valp finner du på hjemmesiden til raseklubben.