Årsak

Det finnes mange ting katten kan få i seg som er toksiske (giftige) for nyrene og kan forårsake akutt nyresvikt. Det kan være liljevekster, frostvæske (etylenglykol) og ulike legemidler.

Om man mistenker at katten har kommet i kontakt med en giftig substans bør man snarest kontakte veterinær.

En akutt nyreskade kan også oppstå ved infeksjoner i nyrene, tumorer i nyrene samt ved betennelsestilstander.

Symptomer

Symptomer på akutt nyreskade kan komme plutselig. Katten blir svak og trøtt, spiser dårligere og får akutte smerter i buken. Oppkast og diaré er vanlig forekommende og ved alvorlige tilfeller kan katten få nevrologiske symptomer. I tidlige stadier av en nyreskade kan katten drikke og tisse mer en normalt, men i senere stadier produseres det mindre og mindre urin, og til slutt ingen urin i det hele tatt.

Diagnose og behandling

Hos veterinæren tar man blodprøve for å konstatere nyreskade og for å vurdere hvor alvorlig skaden er. Man måler da hvor bra nyrene filtrerer ut urinstoffer av blodet, ettersom innholdet av disse stoffene stiger i blodet ved nyreskade. Urinprøver tas for å kontrollere om det foreligger en infeksjon samt om man finner krystaller eller andre avvik. Ultralyd av nyrene kan gi mye informasjon, for eksempel kan visse forgiftninger gi kraftige forandringer i nyrene som kan detekteres med ultralyd. Intravenøs væskebehandling er en sentral del i behandlingen av en akutt nyreskade. Urinproduksjonen og nyreverdier måles kontinuerlig for å se om nyrene gjenopptar sin kapasitet til å filtrere blodet. Det er viktig at en katt med akutt nyresvikt raskt kommer i behandling for at prognosen skal bli så bra som mulig. Etter en akutt nyreskade er det en risiko for at katten utvikler kronisk nyreskade.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.