Førstehjelp er like viktig for katter som blir utsatt for en ulykke som for mennesker i samme situasjon. Klikk her for å lese mer om førstehjelp. Eller her for å se filmen om hjerte- og lungeredning.
Hvis du blir vitne til en katt som blir utsatt for en alvorlig ulykke, bør du begynne førstehjelp umiddelbart. Husk å beskytte deg mot å bli bitt eller klort, fordi en katt som er redd eller har smerter kan angripe. Du kan for eksempel pakke inn katten i et håndkle eller klær.
Katten må så snart som mulig fraktes til et dyresykehus, eller hvis avstanden er for stor, til nærmeste veterinærklinikk.
Det beste er om du tar kontakt med dyresykehuset/klinikken eller veterinæren og gi beskjed om at du kommer, slik at de kan forberede seg.
Symptomer
Katter kan selvsagt havne i ulykker når ingen ser det. Tegn på at katten din kan ha vært involvert i en ulykke, kan for eksempel være:
- Synlig blødning
- Plutselig halthet
- Tegn på smerte, som for eksempel å unngå kontakt, være urolig
- Rask og overfladisk pust
- Den puster "med magen” og / eller åpen munn
- Rask puls (kontrolleres lettest i lysken eller med en hånd på kattens venstre side av brystet når katten er på siden)
- Bleke eller blåaktige slimhinner
- Vegrer seg for å spise, drikke eller ha avføring
- Motvilje mot å bevege seg
- Bevisstløshet, kollaps
Hos veterinæren
Jo mer informasjon du kan gi om kattens sykehistorie, jo lettere er det for veterinæren å vurdere hvilke undersøkelser som skal gjøres og hvor stort behovet for behandling er. Spørsmål veterinæren kan stille er:
- Når ulykken skjedde, eller når du først oppdaget at noe var galt?
- Har katten spist, drukket, urinert og hatt normal avføring? Har den kastet opp?
- Har katten vært våken som vanlig, eller har den virket sløv eller hatt kramper?
- Har du lagt merke til halting eller unormalt bevegelsesmønster?
- Har du sett tegn til smerter eller problemer med å puste?
- Har katten var frisk før ulykken skjedde, eller har den hatt noen sykdom tidligere?
- Bruker katten noen medisiner?
Ved de innledende kliniske undersøkelsene evalueres kattens allmenntilstand og diverse helseparametere slik som hjertefunksjon, åndedrett, nervefunksjon mm. Ofte tas det et røntgenbilde av buken og brysthulen, samt blod- og urinprøver analyseres.
I den akutte fasen er det viktigste å sikre at katten puster godt og får rikelig med oksygen, samt at blodsirkulasjonen er god nok. Større blødninger må stoppes. Skader som frakturer er sjelden livstruende, og vanligvis kan man vente med å operere disse til katten er stabil nok til å legges i narkose.
Hvilken behandling som er nødvendig bestemmes i hvert enkelt tilfelle, alt fra at katten må inn på intensivavdelingen, til at den kan bli over natten for observasjon. I enkelte tilfeller kan katten dra hjem for observasjon og komme til kontroll hos veterinæren for oppfølging. Men du bør aldri forlate en katt som nettopp har vært i en ulykke uten tilsyn, selv om den virker frisk, da dette kan endres plutselig.
Prognose
Prognosen kan være vanskelig å vurdere i den akutte fasen. Mange ganger er det lettere å snakke om prognosen etter noen dager med behandling og etter at nærmere undersøkelser er gjort. I dag har vi heldigvis gode muligheter for å gi katter avansert pleie og gode sjanser for å bli frisk. Veterinæren vil forklare mulig behandling, men også diskutere om avlivning kan være det mest skånsomme for katten om skadene er store.