Katteinfluensa – øvre luftveisinfeksjon

Katteinfluensa, eller øvre luftveisinfeksjon, er en relativt vanlig sykdom hos katt. Det er størst risiko for smitte der mange katter bor sammen ettersom smitten da spres lettere mellom individene. Uvaksinerte katter, unge katter og eldre katter med nedsatt immunforsvar rammes oftere.

Årsak

I de fleste tilfeller skyldes sykdommen en virusinfeksjon med Herpes- eller Calicivirus. Chlamydia og Bordetella er andre organismer som også kan gi katteinfluensa.

Symptomer

Symptomene kan være alt i fra milde og forbipasserende til svært alvorlige. Kliniske symptomer inkluderer nysing, neseflod, rennende øyne, nedsatt appetitt, feber og nedsatt allmenntilstand. Sår i munnen, hoste, forøket sikling og sår på hornhinnen kan også forekomme. Kroniske skader kan oppstå i nesehulen og symptomene kan komme tilbake etter at katten er frisk.

Diagnose

Diagnose stilles ved hjelp av symptomer og ved prøvetakning som kan påvise smittestoffene.  I blant viser ikke katten klassiske symptomer. Det er viktig å utelukke andre potensielle årsaker som f.eks et fremmedlegeme i nesehulen (eksempelvis et gresstrå), kreft, sopp eller polypper. For videre utredning er det nødvendig at katten får noe beroligende slik at man kan inspisere nesehulen med et endoskop, utføre bildediagnostikk med røntgen eller CT eller for å ta en vevsprøve.

Behandling

Behandlingen er i all hovedsak symptomatisk og understøttende. Man bør holde det rent rundt øyne og nese og gi god mat som man kan varme for å øke appetitten. I samråd med veterinær kan det gis nesedråper og la katten inhalere damp som hjelper til med å mykgjøre sekret og dempe nysetendensen. Antibiotika gis kun ved mistanke om en sekundær bakteriell infeksjon ettersom antibiotika ikke har noen effekt mot virus. Ved alvorligere tilfeller av luftveisinfeksjon, kan det være nødvendig at katten oppstalles på en klinikk slik at den kan få intravenøs væsketilførsel. I blant kan også sondefôring være nødvendig.

Bærere

Mange katter som gjennomgår en infeksjon blir bærere av virus og kan spre disse videre gjennom kroppsvæsker som f.eks spytt, tårer og neseflod til andre katter. Det er som oftest katter med herpesvirus som kan smitte over lang tid. Risikoen for utskillelse av virus øker med stressnivået.

Forebyggende

Risikoen for at en katt skal rammes av en alvorlig luftveisinfeksjon reduseres om den vaksineres jevnlig. Det er viktig å vite at katten uansett kan få en luftveisinfeksjon, men risikoen er lavere og symptomene mildere.  

Det er viktig å unngå at katter bor sammen i for store grupper og det er viktig at man opprettholder en god hygiene og reduserer risikoen for stress. Nye katter bør holdes i karantene en stund før de får treffe andre katter. Dersom katten skal på pensjonat bør den vaksineres i god tid før oppholdet.

Når skal veterinær oppsøkes

Dersom din katt får symptomer på influensa som ikke raskt går over, får høy feber eller nedsatt allmenntilstand.

Contact a veterinarian

Error

An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.