Nytt hjem - hvor gammel bør kattungen være?
Mange kattunger skifter hjem når de er 8 uker gamle, slik som valper. Men faktum er at kattunger ikke er modne nok til å forlate mor før ved 12 ukers alder. Ikke hent kattungen hjem før dette!
Perioden fra 3-12 ukers alder er den svært viktige sosialiseringsperioden for kattunger, og det er svært viktig at de får være sammen med mor og søsken gjennom hele denne perioden. Det er nå de skal lære seg å bli en trygg voksen katt, og de lærer seg dette ved å leke med kattemor og hverandre.
Det er også i denne tiden kattungen skal lære seg å omgås oss mennesker.
Kattunger som ikke får kontakt med mennesker i sosialiseringsperioden, vil bli mennesky og svært vanskelig å temme senere, og kattunger bør sosialiseres daglig på møtet med mennesker. De må løftes opp, koses med, og de må høre, lukte og se mennesker rundt seg. Det er også viktig å sosialisere ungen på alle typer mennesker; barn, voksne, kvinner og menn.
Om du har blitt enig med en katteoppdretter, så er dette tiden for å besøke kattene og starte utvelgingsprosessen av det som siden skal bli din katt.
Det vanskelige valget
Når du har bestemt deg for å få deg katt, står du ovenfor et vanskelig valg; hva skal du velge? Mange lar seg sjarmere av de nydelige kattungene, og velger etter utseende. Men det er så mye mer enn den ytre skjønnheten som er viktig å tenke på når man skal velge seg en pelsvenn for fremtiden.
Tenk over hvilket forhold du vil ha til katten. Vil du ha en kosepus, en lekekamerat, innekatt eller utekatt. Om kattungen skal bo i hjem med barn eller hund er det også lurt å vite om den er sosialisert mot barn/hund fra før. Om du har katt fra før, er det også et viktig aspekt. Ikke alle katter liker hverandre, og da kan det være lurt å ha kattungen på prøveordning et par uker, med returrett om "sjefen" du allerede har hjemme, ikke viser tegn til å godta nykommeren.
Vil du ha en kosepus, anbefaler vi at du velger den kattungen som kommer til deg når du setter deg ned og lokker på den. En aktiv og leken katt, vil være morsomt selskap, men kanskje ikke den som vil kose på fanget når du ønsker det.
Det er også viktig å vite at dyrevelferdsloven fastslår at barn under 16 år ikke har lov til å ha selvstendig ansvar for dyr. Dette betyr at selv om det er barna i hjemmet som maser om å få katt, blir det ditt ansvar å ta vare på kattungen. Selv om barna gjerne kan ha et medansvar i katteholdet, er det voksenpersonen i familien som må sørge for at kattungen får den nødvendige oppfølgingen med hensyn til mat, stell og veterinærbehandling.
Nytt hjem - hvordan få en god start
Når du nå har hentet din 12 uker gamle kattunge hjem, så vil du selvfølgelig gi katten den beste mulige start på sitt nye liv hos deg.
Start med å la kattungen få gjøre seg godt kjent med sitt nye hjem. La den snuse og sjekke alle kriker og kroker i alle rom den får lov å oppholde seg i. Du må sørge for en god soveplass, et egnet sted for mat og vann og et annet egnet sted for plassering av kattetoalettet. Se til at kattungen blir godt kjent med hvor disse tingene befinner seg, og at den alltid har tilgang til mat, vann og til doen sin.
Å gi den et godt gjemmested er også viktig nå i starten. Hvis den blir skremt eller usikker, må den vite at den har et trygt sted den kan løpe til for å komme seg i skjul. Det er viktig at eventuelle barn i huset straks lærer seg at når kattungen er på gjemmestedet sitt, skal den få fred til den velger å komme ut igjen selv. Dette kan ta tid, særlig hvis kattungen er av den usikre sorten, men tålmodighet er en dyd også her. Gi kattungen den tiden den trenger!
Så fort hjemmet er sjekket ut, er det viktig å la katten få bli kjent med menneskene - og eventuelt dyrene - den skal bo sammen med. Møt kattungen på en mild måte, lokk den til deg med kos og godbiter, fremfor å løpe etter den for å fange den. Ha mye tålmodighet, og pass på at barna har det også. Katten kommer når den føler seg trygg.
Hold andre dyr i husstanden på god avstand i begynnelsen. La kattungen få gjøre seg kjent med huset i trygge omgivelser først, og la så dyrene møtes under kontrollerte omgivelser med deg til stede. Pass på at kattungen ikke blir angrepet av de som bodde der først, og ikke favoriser nykommeren, ellers kan det oppstå sjalusi. Gi gjerne godbiter og kos til alle sammen, men i hver sine skåler plassert et stykke fra hverandre. Om de ser ut til å komme overens, kan de få nærme seg hverandre gradvis. Er det ikke "kjærlighet ved første blikk", bør dyrene holdes adskilt en periode for å venne seg til hverandres lukter på avstand før du forsøker å la dem møtes igjen.
Når kan katten slippes ut?
Den nye katten må ikke slippes ut før den er godt kjent med både det nye hjemmet og er godt sosialisert på sine nye samboere, noe som kan ta 2-4 uker.
Deretter anbefales det at du starter de første turene sammen med katten din, helst i bånd slik at du har kontroll på at den ikke stikker av. Små kattunger utvikler ikke stedsans før de er tidligst 8-10 måneder gamle (noen raser opptil 1 år), og bør ikke etterlates ute alene før de runder året.
På de første turene lar du katten få gjøre seg kjent med hagen og området rundt huset deres. Dette vil lære den at dette er en del av hjemmet deres, og den vil inkludere hagen som sitt hjem (revir) også.
Når katten første gang skal være løs utendørs, må du være hjemme og ha døren åpen slik at den lett kan løpe inn igjen i det trygge huset om noe skremmer den. Gi den gjerne belønning i form av noe ekstra godt når den kommer inn. Innkalling på lokkesignal er lurt å ha innlært allerede (katter kan lære dette like godt som hunder), pus den gjerne til deg noen ganger for å trigge dens viten om at det å komme inn døren er trygt og godt.
Katten kan så gradvis få større og større frihet, men pass på at den får muligheten til å komme inn når den vil. Den beste løsningen er å installere katteluke, men det finnes også eksempler på at katter har lært seg å "banke på" vinduer eller bruke "katte-ringeklokker", så alt er mulig om man har tid og tålmodighet til det.
Om du ikke har anledning til å være tilgjengelig for å slippe katten inn når den vil, så må du gi den muligheten til et tørt og varmt skjulested i nærheten av huset (innenfor dens revir), der katten din kan oppholde seg mens den venter på at du skal komme hjem. Katten er opprinnelig et ørkendyr, og fryser lett.
Husk den viktige ID-merkingen!
Før du slipper katten din løs ute, så er det svært viktig at du ID-merker den! Den beste og sikreste identifikasjonen som finnes på markedet, er en mikrochip-brikke som injiseres innunder huden i kattens nakke. Å få satt inn en slik brikke kan sammenlignes med et sprøytestikk, og når den er på plass vil den identifisere deg som kattens eier resten av dens liv.
Å sørge for at katten er kastrert og vaksinert er også en viktig del av god kattevelferd. Hunnkatter kan bli drektige så tidlig som 5 måneders alder, og ukastrerte hannkatter kan forsvinne langt hjemmefra. Så dette er lurt å ha gjort i god tid før katten får gå ute uten oppsyn.
Lær deg katteatferd
Om du ønsker å lære deg mer om kattens atferd og velferd, kan vi anbefale boken "Katten" skrevet av professor Bjarne O. Braastad. Boken vil gi deg all den kompetanse du som katteeier vil trenge for å gi katten din et rikt liv sammen med deg.
Gratulerer med ny katt i hjemmet!