Flått
Disse småkrypene kan bære med seg flere sykdommer. Forebygg aller helst med et middel du får av veterinæren, og husk at det ikke er samme middel til hund og katt! Katter kan bli forgiftet av midler for hund. Ha en pinsett eller flåttfjerner lett for hånden hjemme, og gå over pelsen til ditt dyr ofte. Jo raskere du får bort flåtten, desto mindre er risikoen for overføring av sykdom. Her kan du lese mer om flåttsykdomer hos hund og katt.
Insekt og orm
Bier, veps, maur og humler er de insektene som oftest stikker hund og katt. En del dyr får ingen symptomer i det hele tatt, men andre kan være overfølsomme og reagerer kraftig på bare et eneste stikk eller bitt. Ved vepsestikk skal brodden fjernes og såret vaskes. Om det klør mye kan man bruke kløedempende salve og sette på en halskrage for å unngå slikking. Ved stikk eller bit i munnhule eller svelg bør alltid veterinær kontaktes!
Her kan du lese mer om insektbitt på hund og katt.
Ormebitt
Er man blitt bitt og gift har kommet inn i kroppen, oppstår et kraftig og øm hevelse som øker suksessivt i størrelse. Dyret får ofte akutt halthet og smerte, og giften kan forårsake en livstruende sjokktilstand. Hold dyret så rolig som mulig etter at det er blitt bitt, og om du kan er det beste å bære det til bilen. Ikke forsøk å suge ut gift, kjøle bittet ned eller å stoppe blodsirkulasjonen. Oppsøk veterinær så fort som mulig!
Her kan du lese mer om huggormbitt.
Heteslag
La aldri ditt dyr sitte igjen i bilen om du ikke kan ha den i skyggen med vinduene åpne. Tenk på at solen flytter seg, og at det selv i en bil som står i skyggen fort blir varmt som i en badstue! Dyr som får heteslag får rask pust og svak puls. De blir matte og kan besvime. Om du finner et dyr med heteslag er det viktig å få ned kroppstemperaturen raskt. Den enkleste måten er å senke temperaturen på er å helle kjølig vann over dyret, vifte det, og til slutt pakke det inn i våte, kalde håndklær. Oppsøk alltid veterinær!