Når man begynner stretchingen, vil katten kanskje bare komme delvis til det fastsatte målet, men etter tid kan optimalposisjonen oppnås. Det er viktig at man bruker den tiden som er nødvendig slik at ikke muskulaturen skades. Det kan ta flere uker før man får kroppsdelen i den posisjonen som er ønsket.
Ved stretching beholder man leddenes naturlige bevegelsesbane og unngår forstyrrelser i muskulatur og leddfunksjon. Stretching er avstressende og gir ofte hjelp til avslapning. Det kan også bidra til en kroppsbevissthet som gagner individet og som igjen kan motvirke skader gjennom bedre kroppskontroll. En annen fordel med å bruke stretching på katt er blant annet at spenninger, muskelsvikt og skader raskere oppdages.
Hvorfor bruke stretching?
Målet med stretching er å redusere muskelspenninger og å gi en større bevegelse i ledd og muskulatur, dog uten en ekstrem bevegelse. Ekstrem mobilitet kan føre til strekk, forstuing, vridning og andre skader.
Det finnes flere årsaker til at en muskel blir stram. Ulike eksempler er dårlig koordinasjon, inaktivitet, ensidige bevegelser, skader og smerte. Et forstyrret bevegelsesmønster ved halthet eller leddsykdommer kan gjøre at muskler forkortes på grunn av at katten tar kortere steg og over- eller feilbelaster beina.
En stramhet i muskulatur som ikke behandles kan også føre til et endret bevegelsesmønster og en feilaktig belastning på ledd. Det er viktig at hele bevegelsesomfanget til et ledd utnyttes for at musklene skal kunne jobbe på riktig vis. Muskelstramhet kan ytre seg på ulike måter. Det vanligste er at katten er stiv etter hvile, men den kan også vise trøtthet og ulike grader av smerte.
Det er viktig å ha respekt for muskelens kondisjon og tøyningskapasitet ved stretching. Dersom stretching utføres på riktig måte er det også sannsynlig at katten synes det er godt.
Hvordan utføres stretching?
Det er viktig at katten er rolig og trygg når den skal stretches og at den er fortrolig med den som skal gjøre det. Det er verken lett eller naturlig å overlate en kroppsdel i noen andres hender, særlig ikke ved smerter. Det er altså desto viktigere at den som stretcher gjør det korrekt og at vedkommende velger posisjoner som kjennes bra ut for katten og den som stretcher.
En del katter kan synes det er mer behagelig å ligge under stretchingen, mens andre synes det er bedre å stå på alle fire. Ved stretching er det viktig å bruke hendene slik at katten får ordentlig støtte. Dersom katten spenner muskulaturen kan effekten av stretchingen utebli.
Når bør man stretche sin katt?
Man bør starte stretchingen etter massasje ettersom musklene da allerede er varme. Før eier selv utfører stretching, bør vedkommende ha fått grundige instruksjoner av personale utdannet innen rehabilitering om hvordan man kan stretche sin egen katt på beste måte.
Når bør katten ikke stretches?
- Når musklene er kalde
- Ved smerter før eller etter stretching
- Dersom katten er stresset og ikke kan stå eller ligge stille (økt risiko for skader)
- Ved forøket mobilitet i ledd og muskulatur
- Katter med akutte skadder i leddbånd, muskulatur eller skjelett
- Kattunger (under 8-10 måneder)
- Nyopererte katter
Book gjerne en tid på din nærmeste AniCura rehabiliteringsavdeling for gjennomgang av stretching slik at du på beste måte kan utføre stretchingen med maksimalt utbytte for din katt!
Her kan du lese mer om rehabilitering, vibrasjonsplatetrening og stabilitetstrening for katt.