Urinblokkering kan skyldes urinstein som har dannet seg i urinblæren og som setter seg fast i urinrøret. En «plugg» bestående av blant annet celler og krystaller kan også forårsake urinblokkering. Andre årsaker kan være krampe eller hevelse som tetter til urinveiene og forhindrer katten i å tisse.
Symptomer
Katten forsøker å urinere gjentatte ganger uten noe resultat. Ellers kommer bare noen dråper urin som ofte er blandet med blod. Urinblæren fylles kontinuerlig med urin fra nyrene og blir større ettersom den ikke kan tømmes normalt. Katten blir urolig og viser tegn på smerte når den forsøker å urinere.
Både eier og dyrlege kan mistolke symptomene og tro at katten har forstoppelse. I blant kan dyreeiere ha lagt merke til noen besværligheter tidligere, slik som blod i urinen og hyppige besøk på kattedoen. Dess lenger tid som går (timer) med urinblokkering, desto dårligere blir kattens allmenntilstand. Det kan bli en livstruende situasjon i løpet av kort tid på grunn av utviklingen av en akutt nyresvikt. Hvis blæren ikke tømmes risikerer den også til slutt å sprekke - noe som raskt blir en livstruende situasjon.
Diagnostikk
Bildediagnostikk slik som røntgen og ultralyd kan behøves for å se om en stein sitter i urinrøret og tetter det til.
Behandling
Det er viktig å oppsøke veterinær raskt (på dagen!) ved mistanke om urinblokkering.
Kattens nyrefunksjon kontrolleres med hjelp av en blodprøve, da akutt nyresvikt kan gi endringer i blodet som er livstruende, og som krever medisinsk behandling. Nyresvikten kan også føre til at katten ikke klarer en akutt narkose.
For å behandle urinblokkering må katten oftest bli bedøvet for å muliggjøre tømming av urinblæren og spyling av urinrøret. Om urinblokkering skyldes en plugg i urinrøret kan forsiktig massasje av urinrøret hjelpe. Et kateter føres inn i urinrøret for å løse pluggen og kateteret føres etterpå til urinblæren for å tømme denne. Av og til sys et kateter fast som får sitte i noen dager for å hjelpe til med at urinen passerer.
Videre behandling når pluggen er fjernet avhenger av den underliggende årsaken til urinstopp, hvor alvorlig det var og om komplikasjoner har oppstått. Nyreskader kan være reversible, men katten kan i blant behøve intravenøs væskebehandling i noen dager. Ved veldig kraftig inflammasjon kan dessverre en ny urinblokkering komme tilbake nokså snart. Vanligvis kreves noen dagers sykehusopphold med væskebehandling og smertestillende medisinering. Fortsatt behandling hjemme beror på hva som har forårsaket urinblokkeringen.
Hvis ikke blokkeringen kan løses eller om katten får tilbakevendende problemer med urinblokkering kan den nedre delen av urinrøret og penis opereres bort for å hjelpe urineringen.
Når bør veterinær oppsøkes?
Om katten tisser på upassende steder eller har vanskelig for å tisse bør alltid veterinær kontaktes for rådgivning. Hvis katten ikke kan tisse i det hele tatt skal veterinær umiddelbart oppsøkes.