Katter er ikke flokkdyr, og selv om katter er veldig selvstendige og kan klare seg en stund med bare mat og vann – trenger de fortsatt sosial kontakt. Husk at tiden din katt kan være hjemme alene er ikke det samme som hvor lenge den bør være hjemme alene.
Faktum er at det i mange land er ulovlig å la katten være alene over en hel dag, som for eksempel i Norge. Dette gjelder alle katter, da både innendørs og utendørskatter har behov for daglig stell, aktivisering og lek – derfor burde du ikke forlate din katt hjemme alene alt for lenge av gangen. Noen ganger har du kanskje ikke annet valg enn å måtte dra fra din kattunge hjemme alene, da er det viktig å sørge for så gode vilkår som mulig og pass dersom det er nødvendig.
Bli husvarm
Før du lar din kattunge eller katt være hjemme alene for første gang er det viktig at den er blitt husvarm og funnet seg til rette i sitt nye hjem. Bruk de første ukene sammen med din nye kattunge (eller adopterte katt) til å bli godt kjent med hverandre og å la katten bli kjent med sine nye omgivelser.
Husk at kattungen akkurat har blitt separert fra sin familie og at de nye omgivelsene kan være overveldende. La din kattunge få utforske, men følg med så den ikke spiser noe farlig. Etter noen uker med tett tilsyn, kan det være lurt å begynne å venne din katt til å være alene i korte tidsperioder. Akkurat som mennesker, har katter forskjellig personligheter og vil reagere forskjellig på å være hjemme alene. Vær derfor snill og tålmodig med din katt.
Bruk opp energien
For å gjøre det så lett som mulig å la din katt eller kattunge være alene hjemme, er det en god idé å forsøke å slite ut katten eller kattungen litt før du må gå fra hjemmet. På denne måten vil katten din forhåpentligvis sove eller slappe av etter at du har dratt. Ta deg litt ekstra tid til å leke med din katt og pass på at den er litt sliten før du drar. Når katten din er sliten, vil den ofte også ha et lavere stressnivå.
Aktivitet
Katter som ofte er alene hjemme kan fort bli passive og stillesittende. Dette er negativt for både dens fysiske og psykiske helse. Derfor er det viktig at du gir din katt de beste muligheter til aktivitet - både fysisk og psykisk aktivitet, mens du er borte.
- Pass alltid på at din katt har et klorbrett eller kloremøbel slik at den ikke klorer på dine møbler eller andre gjenstander.
- I tillegg til et sted å klore på, gi gjerne kattungen noen nye leker å leke med – inkludert en ball med bjelle og en museleke. Nye leker gir din katt en sjanse til å undersøke og oppleve noe nytt istedenfor de gamle kjente, kjedelige lekene. En annen idé er å gjemme unna gamle leker i noen uker, for så å ta dem frem igjen. Da er de ofte interessante igjen!
- Gjem godbiter rundt omkring I hjemmet. Dette vil være spennende for din kattunge og definitivt gi den gode muligheter til aktivitet mens du er borte.
- Om du vet at din katt blir stresset og usikker når den er hjemme alene kan du la en radio eller TV være på slik at dette føles som selskap. Denne typen støy kan få din katt til å føle seg mindre ensom mens du er borte. Bare pass på at det ikke kommer programmer med brå, høye lyder – disse kan ende opp med å være mer skumle enn trøstende for din katt.
Alene gjennom natten
Dersom du må la din katt være alene hjemme gjennom natten må du finne en venn eller en nabo som kan passe på den, i Norge er det lovbestemt at denne personen må være over 16 år. Det er ikke tillatt å forlate din katt hjemme alene uten tilsyn for lenge i de fleste land som for eksempel i Norge, katten bør ha tilsyn minst to ganger om dagen. Pass også på at personen som skal passe din katt vet at dette involverer mer enn bare å gi katten mat og vann, men også å tømme do-kassen, og å ta seg tid til å kose og sosialisere med din katt før de drar igjen. En kattunge bør ikke forlates hjemme alene gjennom natten før den er over 6 måneder gammel.