Bakgrunn
I Cornwall i 1950 fødte en skilpaddefarget korthår en spesiell kattunge. Kattungen skilte seg fra sine søsken i samme kull med sin krøllete pels – et resultat av en naturlig mutasjon. Eieren til katten, Nina Ennismore, bestemte seg for å avle videre på denne kattungen i samråd med en genetiker. Avlen ble vellykket i noen tilfeller, og hun fikk frem noen katter som ga opphav til den senere utviklingen av rasen. Det var da man ga rasen navnet cornish rex. Navnet kommer fra rex kaniner som har lignende pels, og fra fødestedet til kattungen.
Etter å ha avlet den krøllete kattungen noen år med siameser, britisk korthår og burmeser, fant man ut at genet for den krøllete pelsen er recessivt. Det betyr at begge foreldredyrene må være bærere av genet for at kattungene skal få krøllete pels. Etter å ha krysset inn enda flere raser, var genet for cornish rex både vanligere og sterkere. Når devon rex rasen oppsto på 60-tallet ble disse to rasene krysset en periode, men i 1968 ble de delt i to separate raser.
Personlighet
Cornish rex er en livlig, bestemt og intelligent katt. Du kan ikke forvente en stille, lat katt som bare ligger i fanget hele tiden og gjør slik du ønsker. Tvert imot, denne rasen vet hva den vil og liker ikke å bli tvunget til noe. Du vil legge merke til at den sier hva den mener og er alltid på farten. På samme tid er den lettlært og vil gjerne være med på det du foretar deg. Den er veldig sosial, og dette gjør ofte at katt og eier får et sterkt og personlig forhold. Og ikke vær redd, du vil få masse kos så lenge katten får utløp for energien.
Utseende, størrelse og vekt
Cornish rex er en katt med et veldig spesielt utseende, der pelsen som sagt er ekstra karakteristisk for rasen. Rasen har et generelt elegant utseende med lange, slanke bein og fast, muskuløs kropp. Potene er små og ovale. Ørene er vanskelig å overse, de er ekstra store og sitter høyt. Øynene er litt skrå, medium store og ovale med stramme linjer. Halen er også lang og smal.
Vanlig vekt for rasen er omtrent 3,5-4,5 kg for hanner og 2-3,5 kg for hunnkatter.
Farger
Cornish rex finnes i mange farger og mønstre. Ensfargete er blå, svart, hvit, creme, rød, sjokolade og lilla, men finnes også i flere tabby-farger. Avhengig av fargen på katten kan øyenfargen være gyllenbrun, grønn eller oransje.
Pelspleie
Cornish rex har silkeaktig, krøllete og kort pels uten grove dekkhår. På rygg, bryst og mage pleier pelsen å ligge som små bølger, noe som er karakteristisk for rasen. Pelsen er lett å stelle, og generell regel er at jo mindre stell jo bedre. Men den tynne pelsen gjør det vanskelig for katten å holde varmen, derfor foretrekker den å være innendørs. Sjekk pelsen rundt ører og poter regelmessig, den kan bli oljete.
Spesielt for rasen
Cornish rex elsker varme og foretrekker å være innendørs. Huden er også sensitiv, så følg med dersom den liker å være ute i solen. Den er også utpreget sosial og trenger selskap. Pass å at du oppfyller dens sosiale behov, hvis ikke kan det være lurt å vurdere og skaffe seg to katter fra samme kull.
Arvelige sykdommer
Rasen er generelt frisk, men som mange andre katteraser kan den bli rammet av enkelte lidelser. En lidelse er hypotrikose, som betyr hårtap. Dette skyldes kattens uvanlige pelstype som kan være predisponert for visse hudlidelser. Andre sykdommer som rasen kan få er:
- Hypertrofisk kardiomyopati (HCM): Dette er den vanligste hjertesykdommen hos katter. Det gir fortykkede vegger i venstre hjertekammer slik at hjertet ikke kan trekke seg sammen som normalt.
- Polycystisk nyresykdom: kan oppstå når katten er 7-20 år gammel og gir cyster i nyrene som ødelegger vanlig nyrevev, og som etter hvert kan gi nedsatt nyrefunksjon.
- Progressiv retinal atrofi (PRA): kan gi problemer med synet tidlig i livet, utvikler seg fort og kan medføre blindhet.
Mat
Hvilke type mat man skal gi og hvor mye avhenger av ulike faktorer som størrelse, alder og aktivitetsnivå. Cornish rex er en aktiv rase, og det må du tenke på ved valg av mat. Man må også huske på at katter er kjøttetere og trenger velbalansert og næringsrik mat generelt. Spør veterinæren om råd dersom du er i tvil.