Bakgrunn
I utgangspunktet er somalien en langhåret abyssiner, og opprinnelsen var et recessivt gen hos abyssineren. Men, til tross for navnet, er ikke katten fra Somalia, men trolig fra kysten av det Indiske hav og deler av Sørøst-Asia.
Denne langhårede varianten av abyssiner ble først kjent på begynnelsen av 1900-tallet. Den oppstod sannsynligvis da oppdrettere introduserte langhårete katter i avlsprogrammene for å øke bestanden, spesielt etter andre verdenskrig ta tallet på abyssinere var lavt. Men de utviklet seg ikke som egen rase før på 60-tallet, og det var da rasen fikk navnet Somali. I 1981 anerkjente FIFe (Fédération Internationale Féline) som egen rase.
Personlighet
Somali er en kombinasjon av skjønnhet og mye personlighet; en veldig intelligent, leken og aktiv katt. Rasen er snill, nysgjerrig, veldig aktiv og atletisk – og elsker å leke. De kan leke for seg selv i timevis, men liker også å leke sammen med sine mennesker.
Rasen har en forkjærlighet for høyder. De liker å være så høyt som mulig, og vil sette pris på å ha ett eller flere kloremøbler opp til taket. Somalien vil hoppe og leke, men til tross for dette er den en enkel katt å ha i hus. Rasen elsker mennesker, og trives så lenge den får oppmerksomhet og kjærlighet. Den kan trenes til å gjøre ting som oppmuntrer til sosial interaksjon, som å ligge rolig, apportere og være utendørs. Somali er en tilpasningsdyktig rase, og passer godt i hjem der de får mye kjærlighet og oppmerksomhet.
Utseende, størrelse og vekt
Somalien er en velproporsjonert, mellomstor, muskuløs katt med avrundet, kileformet hode. De store ørene, mandelformede øynene, mørke hasene, slanke beina og den store buskete halen gir somalieren et «reveaktig» utseende som er tiltalende. Lik sin forfar abyssineren, er somalien elegant, men likevel solid bygd. Det er en rase som utvikler seg langsomt, og som blir fullt utvokst og moden rundt 18 måneder. Gjennomsnittsvekten for hannkatter er 5-6 kg og hunnkatter3-4 kg.
Farger
Somalien er en vakker katt, med en livlig, fargerik pels. De har ticket pels, som inneholder mellom fire og tjue farger på hvert hårstrå. Pelsen har veldig fin tekstur, noe som gjør at pelsen er mykere å ta på enn på andre katteraser. Standardfargene for somali er rød, blå, ruddy eller fawn, men denne rasen kan ha mange andre farger også.
Pelspleie
Pelsen til somali er myk, silkeaktig og mellomlang. Pelsen er myk uten å være ullaktig, og halen er buskete. Børst eller kjem pelsen ukentlig for å unngå eller fjerne floker og knuter. Siden pelsen ikke er så lang som for eksempel perseren sin, er det enklere å holde pelsen fin. De fleste somalier liker å bli børstet dersom de har blitt tilvent som kattunger, og det er absolutt en enklere jobb dersom det gjøres regelmessig.
Spesielt for rasen
Siden somalien er en leken og nysgjerrig katt, kan den snu hjemmet ditt opp ned iblant. Rasen har evnen til å åpne skap, skru på vannkranen, utforske de øverste hyllene og finne de trangeste plassene for å utforske. Somalien kan holde mat og gjenstander i labbene som en apekatt. Denne katten kan være sta, men viser også en livsglede og entusiasme som gjør den til en fantastisk følgesvenn og familiemedlem.
Arvelige sykdommer
Selv om de fleste somalier er sunne kan noen, som noen abyssinere, utvikle en arvelig sykdom kalt PK (pyruvat kinase-mangel). Dette gir anemi, som skyldes redusert antall røde blodlegemer i sirkulasjonen. Det finnes en pålitelig test for dette, og man bør spørre om oppdretteren har sjekket for dette. Ikke alle katter utvikler kliniske tegn på PK, men symptomene er slapphet, nedstemthet, nedsatt matlyst og blekt tannkjøtt.
Andre problemer som kan finnes i rasen er en lidelse kalt amyloidose i nyrene, som påvirker nyrefunksjonen. Man kan også se PRA (progressiv retinalatrofi), som etter hvert vil føre til blindhet.
Mat
Hver katt er unik, og hver har sine egne preferanser når det kommer til mat. Somalien er imidlertid en aktiv katt, og trenger mye av både protein og fett. Dersom du ikke gir katten din toppkvalitets kattefôr, bør du gi somalien tilskudd med vitaminer, mineraler og fettsyrer. Og selvfølgelig, som for alle katter, er det viktig å gi katten riktig mengde fôr for å fremme en sunn katt.