Det er ingen spesifike lover om sikring av hund i bil, men man må sikre all last forsvarlig, dette innebærer også hunder, katter og andre dyr.
En løs hund er farlig for bilføreren og andre bilister da en rask nedbremsning kan føre til at hunden kastes rundt i bilen med enorm kraft. Potensielt dødelig for hunden og passasjerer. En løs hund kan også distrahere føreren, så det er viktig å feste hunden godt, eller oppbevare den i et trygt bur som festes i bilen med belte eller stropper.
Man kan bli bøtlagt hvis man blir stoppet av politiet da det er påbudt å sikre lasten. Vegtrafikklovens paragraf 3 sier følgende: «Enhver skal ferdes hensynsfullt og være aktpågivende og varsom så det ikke kan oppstå fare eller voldes skade og slik at annen trafikk ikke unødig blir hindret eller forstyrret.«
Transportboks/Bur
Det tryggeste måten å sikre hund i bil ifølge den tyske bileierorganisasjonen Adac er transportboks/bur i bagasjerommet, og de fraråder bruk av bilbelte-adaptere i baksetet med forbehold om at hundens sele holder hundens kropp trygt på plass. Man kan også plassere små hunder i transportbokser på gulvet bak passasjersetet, hvor de er godt sikret mot å bli kastet fram.
Transportbur er relativt trange for at hunden ikke skal skades ved bevegelse. Buret må også være av solid kvalitet, slik at det tåler en bråstopp. Buret bør plasseres i bagasjerommet, frem mot ryggstøtten. Buret skal festes.
Hunden vil også sette pris på om den har sklisikkert underlag, det gir bedre følelse av kontroll. Det er også viktig å gradvis venne hunden til å være med i bil. Start med korte turer når den er valp. Husk at hunder også kan bli bilsyke og en gradvis tilvenning kan forebygge dette.
Husk at sammenleggbare bur er ikke ment å brukes under transport, og kan klappe sammen ved en kollisjon.
Råd til bilturen
Sikkerhet først
- Der det er mulig skal dyr være plassert sikkert i et bur – for alles sikkerhet.
- Hvis ingen av disse rådene er mulige, er eneste riktige plassering av løse dyr i bil på benplassen til passasjer foran. Passasjeren får heller bytte plass med dyret og dermed sitte bak!
Frisk luft
- Man trenger mer friskluft inne i bilen med dyr enn med kun mennesker, bruk viften til varmeapparatet mer enn vanlig
Unngå stressende dyr på bilturen
- Det finnes beroligende midler på spray som reduserer stressnivået, brukes bl.a på hundens halsbånd
Unngå bilsyke dyr
- Et godt råd på lik linje med barn er å la dyrene være plassert høyt, hvis mulig, slik at de kan følge med på veien.
Ta med dyret ut
- Forlat aldri dyret i bilen, den blir raskt en varmefelle på kort tid i solen. Selv om du parkerer i skyggen kan dyret bli overopphetet.
- Husk at selv om du parkerer bilen i skyggen forflytter solen seg raskt
Undersøk reglene
- Ved bilferie utenlands må du tenke på at alle landene kan ha ulike regler når det gjelder vaksinasjoner, EU-pass og lignende.
Dersom du kjører langt må du ta pauser for at hunden skal få lufte seg og tisse med jevne mellomrom.
Vi anbefaler kun utstyr som er kollisjonstestet og av god kvalitet!
Informasjon hentet fra Statens Vegvesen, naf, mattilsynet og Dogmag.