TR er en tannhalsdefekt hvor deler av tannen blir brutt ned innenfra. Sykdommen finnes hos alle typer kattedyr, og så mye som 60% av katter over 5 år er påvirket i ulik grad. Sykdommen er progressiv og det finnes ingen behandling som stopper nedbrytningsprosessen når den først setter i gang. Tilstanden er svært smertefull og bør behandles raskt. Det er viktig å være klar over at resorpsjonen i noen tilfeller ikke vil vises over tannkjøttet, slik at det er umulig å oppdage sykdommen uten røntgen. Vi anbefaler derfor årlig tannrøntgen av alle katter over 2 år. Når katten først har fått diagnosen TR, vil tanntrekk stort sett være det eneste behandlingsalternativet.
Tyson sin historie
Vi fattet mistanke om TR da Tyson var inne til en tannsjekk. Eier Gry syntes det luktet vondt fra munnen hans i tillegg til at han hadde begynt å sikle ganske mye. Han fikk time til tannsteinsfjerning og tannrøntgen. Røntgenbildene bekreftet vår mistanke, og svært mange tenner var affiserte; alle bortsett fra de fire hjørnetennene.
Bilde 1: Dette er overkjeven til Tyson. De lange stilkene på toppen er fortennene hans, og det hvite litt lenger ned er tannkjøttet og kjevebeinet. Det er ikke mye igjen som holder tennene på plass.
Bilde 2: Dette er venstre side av underkjeven til Tyson. Det er lett å se hvor lite av tennene som har feste i kjevebeinet. Den fremste tannen har et sort hull på den høyre roten. Her har roten begynt å forsvinne og sjangsen for at tannen knekker er stor. Den høyre roten til den bakerste tannen er helt borte.
Under full narkose og med god smertelindring, ble alle de syke tennene trukket ut. Mange var så ”oppspiste” at røttene ikke var synlige på røntgen lenger.
Bilde 1: Fortennene til Tyson faller neste ut av seg selv. Han mangler alle bortsett fra én fortann i underkjeven.
Bilde 2: Rødt og betent tannkjøtt. Tydelig TR blandt annet på den bakerste tannen i underkjeven.
Bilde 1 og 2: Tyson har fått en tube ned i luftrøret slik at han kan puste inn oksygen og narkosegass under tannoperasjonen. Dette hindrer også vann fra borret i å renne ned i lungene. Tyson har også fått et venekateter som vi kan gi sovemedisin og smertestillende i, samt væskedrypp. På poten har han et pulsoxymeter som måler puls og oksygenmengden i blodet. Vi måler også blodtrykk og temperatur under hele operasjonen. Han er i de beste hender!
Bilde 1: Her er alle tennene ute og sårene er sydd igjen.
Bilde 2: En sliten Tyson har akkurat våknet fra narkosen.
Tyson er nå smertefri, men stadig under oppfølging. Vi ønsker han fortsatt god bedring!
Slik oppdager du TR
TR starter som regel på utsiden av tannen nær tannkjøttet. Sykdommen ses oftest i premolarer i underkjeven, men kan oppstå i alle tenner. Hvis den begynnende resorpsjonen er synlig, ses den som en rød flekk eller stripe i tannen. Det kan se ut som om tannkjøttet vokser over eller inn i tannen. Det kan også se ut som det er et hull i tannen, noe som ofte forveksles med karies. Faktisk er karies utrolig sjeldent hos kjæledyr, og spesielt hos katter. Mindre synlige resorpsjoner oppdages kun med tannrøntgen og gjøres når dyret er bedøvet og immobilt.
En smertefull sykdom
Tannresorpsjonen begynner med å ”spise” seg innover tannen gjennom cementum (overflaten av roten) og deretter gjennom dentinen (hardt vevslag under emaljen). Sykdommen jobber seg så inn i selve kjernen av tannen og pulpae (rotkanalen). Dette området består av vev med nerver og blodkar. Herfra sprer TR seg ut i alle de små, væskefylte kanalene i tannen som strekker seg hele veien til emaljen. Til slutt resorberes emaljen, noe som kan føre til at tannen knekker eller endrer fasong. Resorbert cementum og dentin erstattes av kroppen med hardt, beinlignende vev. Denne prosessen er svært smertefull, og det er derfor viktig at sykdommen oppdages i tide slik at de syke tennene kan trekkes før spredningen når rotkanalen.
Symptomer
Selv om TR er en smertefull tannsykdom, viser mange katter få eller ingen tegn til smerte med mindre eier eller veterinær berører området rundt den syke tannen. Mange katter med TR har økt spyttproduksjon og sikler mye, de kan ha blødninger fra munnen eller vansker med å spise, samt dårlig ånde. Av og til kan man også se oppkast av utygd mat og adferdsendringer.
Vi har gratis tannsjekk hele året og oppfordrer heller til å sjekke en gang for mye enn for lite. Ring oss i dag for å bestille en tannundersøkelse av din katt!