Men, fortvil ikke. April er måneden vi alle skal våkne av dvalen, komme oss ut i solen og kose oss, både folk og dyr. Her er noen gode råd til deg.
Forebygg mot flått
De fleste er enige om at flåtten er ekkel. Men den kan også være smittebærer av en rekke sykdommer, og derfor kan det være lurt å forebygge flåttangrep på pelsbarnet ditt. Resept på egnet flåttmiddel til ditt kjæledyr får du hos dyrlegen.
Husk at du aldri må gi flåttmiddel beregnet til en annen dyreart enn det dyret middelet er foreskrevet til. Enkelte midler som f.eks brukes til hund er giftige for katt. Vi har også opplevd at hunder har fått flåttmidler beregnet til sau, og blitt svært syke av det.
Se opp for huggorm
Huggormen er ikke farlig så lenge den får være i fred. Problemet oppstår når nysgjerrige hundeneser stikker snuten borti og skremmer den opp til forsvar. Da biter den!
Resultatet kan bli en svært syk hund, og dyrlegen må alltid kontaktes umiddelbart ved mistanke om bitt. Huggormbitt krever innleggelse på dyresykehuset. Blir hunden din bitt på tur i skogen, skal du ikke stresse hunden. Bær den (om mulig), eller gå rolig tilbake til bilen og kjør direkte til veterinær!
Tidligere var det vanlig å gi hunden kortison som førstehjelp. Forskning har ikke klart å påvise effekt av dette, og slik førstehjelpsbehandling er derfor ikke lenger en del av den generelle behandlingen. Les mer om huggormbitt her.
Husk båndtvang
Den generelle båndtvangsperioden for hund er i perioden 1. april til og med 20. august. I noen kommuner er båndtvangen utvidet. På NKK.no kan du sjekke båndtvangen som gjelder i din kommune.
Båndtvangen er til for å beskytte bufe og vilt i den sårbare yngle- og hekketiden. Men det er også viktig for hunder å få beveget seg fritt, selv om det er båndtvang. Til dette formålet finnes det tre hundeluftegårder for hund i Bergen. Husk at ikke alle hunder går sammen, og du er ansvarlig for at din hund har det bra mens den er løs i hundegården.
Katten vil ut og "reke"
Nå som våren er her, kommer også tiden for kattunger, og om du ikke ønsker dette, er det på høy tid å sterilisere hunnkatten din. Hannkatter som ikke er kastrert, vil begynne å gå mer ut, og kan bli borte lenge hjemmefra. For å forebygge katter som slåss og sprer sykdommer eller skader seg i trafikken, anbefaler vi at du kastrerer hannkatten din og ID-merker den. Dette vil ofte føre til at den holder seg nærmere hjemmet og slåss mindre med rivaliserende hanner.
Påske med kjæledyr
Mange har med seg pelsbarna på hytten i påsken. Husk at snøen kan være dårlig og gi såre poter. Ta derfor med potesokker og potesalve. Til beskyttelse mot påskesolen er det også noen hunder som vil ha godt av solbeskyttelse.
En god trekksele er lurt hvis du skal ut på tur med hunden. Og husk matpakke når dere raster. I butikken vår får du Quick-lunch til hund, som er både godt, enkelt og svært næringsrikt.
Husk våre "Fakta og råd" sider
Husk at du alltid får gode råd hos oss, og selv om det sies at "gode råd er dyre", så er faktisk gode råd helt gratis hos oss på våre Fakta og råd sider.
Se hva som skjer hos oss i april
- Lørdag 6. april arrangeres "Kilden til vårinspirasjon" med masse gode tilbud og aktiviteter
- Onsdag 10. april vil dyrepleier og adferdskonsulent Gro Marit være på Musti Laguneparken fra 17-19. Da kan du komme innom med valpen din og få gode råd om helse, kloklipping og andre ting du måtte lure på, helt gratis.
- I påsken lukker vi dyresykehuset onsdag 17/4 kl 17,00 og holder stengt resten av påsken. Se våre åpningstider i påsken her.
- Onsdag 24. april møter du vår dyrepleier Kine hos Musti på Laksevåg Senter, der vi skal ha gratis tannsjekk i todsrommet 17-19.
Om du vil følge med på hva som skjer hos oss på dyresykehuset, samt våre arrangementer, kan du sjekke kalenderen vår, eller følge oss på sosiale media.