De som hadde hund var mer aktive på dager med dårlig vær enn de som ikke hadde hund var på solskinnsdager.
«Vi oppdaget at hundeeiere var mye mer fysisk aktive og generelt sett brukte mindre tid på å sitte stille. Det forventet vi også å finne, men når vi så på hvor mye forsøksdeltakernes fysiske aktivitetsnivå var avhengig av været, ble vi veldig overrasket over å se forskjellene mellom de som luftet hund og resten av deltakerne», forteller hovedforfatter Yu-Tzu Wu, som er forsker ved University of East Anglia, i en pressemelding.
Mer enn 3.000 eldre mennesker deltok i studiet og skulle svare på om de var hundeeiere og om de i så fall selv luftet hunden sin.
De eldre fikk også et «akselerometer» som de skulle gå rundt med – et elektronisk apparat som målte hvor mye de beveget seg. I gjennomsnitt kom eldre som gikk tur med hunden opp av stolen en halv time mer hver eneste dag, sammenlignet med eldre uten hund.
Også på kalde, våte dager hvor alle forsøkspersoner hadde tendens til å bevege seg mindre, var hundeeiere mindre påvirket av det dårlige været.
«Forskjellen mellom gruppene var mye større enn forskjellen vi typisk finner for tiltak med for eksempel fellesgymnastikk, som ofte blir brukt til å holde folk aktive», sier forskningsleder og professor Andy Jones fra University of East Anglia i pressemeldingen.
Resultatene er viktige, siden vi stadig har lite kunnskap om hvordan eldre mennesker holder seg aktive.
«Vi vet at vi blir mindre fysisk aktive når vi kommer opp i årene, men vi er mindre sikre på hva som er mest effektiv for å hjelpe folk med å holde oppe aktivitetsnivået når de blir eldre», sier Yu-Tzu Wu i pressemeldingen.
Selv om resultatene er lovende skal man naturligvis ikke skynde seg ut og skaffe seg en hund. Det er ikke alle som er i stand til, eller har lyst til, å ta vare på en hund, og en hund er et stort ansvar.
Til gjengjeld viste studiet at eldre var veldig villige til å bevege seg når de ikke bare gjorde det for sin egen skyld, men også for hundens skyld. Den kunnskapen kan kanskje brukes til å tilrettelegge andre og bedre treningsrom for eldre.
«Det å bli drevet av noe annet enn sine egne behov er muligens en virkelig sterk motivasjonsfaktor, og vi skal avdekke nye måter å utnytte dette når vi tilrettelegger øvelser i fremtiden», sier Andy Jones i pressemeldingen.
Studiet er publisert i tidsskriftet Journal of Epidemiology & Community Health.