Ikke støtt en valpefabrikk!

Vi ser fra tid til annen oppslag i mediene om at en stor flokk hunder fjernes fra eier/avlere. Det er typisk at oppgaven er blitt for stor for oppdretteren, med katastrofale følger for de voksne hundene og valpene.

-Å kjøpe en hund er en tillitssak og som forbruker skal vi holde hodet kaldt og unnlate å kjøpe med følelsene, sier kommunikasjonsansvarlig ved AniCura, Sasja Rygg.

Du skal leve med din hund som et familiemedlem i mange år og derfor bør kjøpet være en veloverveid beslutning. Det kan ta tid å finne riktig valp, og det kan være lett å falle for et søtt bilde på nettet. Hos AniCura fraråder vi på det kraftigste å kjøpe valp uten å ha sjekket opp oppdretter og bomiljø.

Heldigvis er langt de fleste oppdrettere i Norge svært seriøse. Men, så lenge det er økonomi i salg av valper, vil det også være folk som avler kun med tanke på profitt. Det betyr at de går på kompromiss med viktige ting som hundenes sunnhet og sosialisering. I verste fall kan det bety at du som kjøper som står igjen med en syk hund eller en hund som ikke fungerer i hverdagen, fordi den ikke er sosialisert.

Det kan være vanskelig å oppdage en useriøs oppdretter, men det er noen ting du som kjøper kan være oppmerksom på 

Be øm å få møte tispa og valpene

Gå på besøk til oppdretteren før du kjøper valp. Se tispa og valpene i sitt hjemmemiljø. Både tispa og valpene bør være oppsøkende og vennlige. Valpene bør se sunne ut og være nysgjerrige og aktive.

Se bort fra pris

Det kan være fristende å velge den billige valpen i stedet for den dyre, men det kan bli et dyrt valg. Selve innkjøpsprisen er ikke den største utgiften i hundens liv, så det bør aldri være den prisen som styrer hvor du velger å kjøpe valpen din. Med fôr, forsikring, vaksinasjon, trening m.m. så er innkjøpsprisen ikke avgjørende.

Helseattest og ID-merking

Det bør alltid følge med en ny helseattest når du kjøper hund. Hunden bør også være ID-merket med mikrochip og være registrert i Dyreidentitet og Norsk Kennel Klub.

Pass på useriøse oppdrettere

Om du ikke kan google den frem til eller finne oppdretteren på Gule sider bør varsellampen blinke. Det er viktig at du vet hvor og hvem du skal henvende deg til om noe skulle være galt med valpen i ettertid. Du bør aldri kjøpe valp om ikke oppdretter vil ha deg hjem på besøk ved overtagelsen. Om selger insisterer på å møte deg på en parkeringsplass eller lignende med valpen, så pass på!

Se opp for ulovlig importerte valper

Hvis en valp er lovlig importert, så skal den ha EU-pass fra det landet den er født i og ikke et pass utstedt i Norge. Valpen skal være ID-merket med chip og ID-nummeret skal stå i passet. Sjekk alltid at chipen i valpen stemmer overens med nummeret i passet. Valper fra andre land enn Norge må være minimum 15 uker før de får tas lovlig inn i Norge pga. reglene for rabiesvaksine. Er den yngre og utenlandsk, er noe galt.

Dropp medlidenhetskjøp

Det kan være fristende å «redde» en valp ved å kjøpe den. Det gir dessverre oppdretter en mulighet til å avle flere valper. Og du støtter dermed oppdretter og han eller hennes avl. Kontakt Mattilsynet om du er i tvil om at valpene har det bra.

 

 

 

Flere nyheter

    Error

    An error has occurred. This application may no longer respond until reloaded.