Våteksem
Våteksem, eller hot spot, er en hudinfeksjon vi ser mye av i sommerhalvåret. Den oppstår gjerne på hunder med tett og tykk pels, som schäfer, leonberger og berner sennen, men alle hunder kan få den. Fuktig pels etter hyppig bading er en av risikofaktorene. Infeksjonen merkes gjerne som et enkelt væskende sår, eller et mindre parti med små, væskende sår (derfor kalles det hot spot), men når vi begynner å undersøke/barbere bort pelsen, kan sårene dekke store deler av huden. Infeksjonen er ofte ubehagelig og vanskelig å få bukt med siden den lett sprer seg. Store deler av pelsen må barberes bort som en del av behandlingen.
Har du en hund som bader mye, kan det være lurt å gi den en real sommerklipp, eller eventuelt barbere den helt ned på kroppen. Slik har pelsen mulighet til å tørke mellom hver dukkert, og risikoen for våteksem minsker. Du kan også investere i en kjølematte slik at hunden ikke trenger å bade så hyppig for å kjøle seg ned.
Algeforgiftning
Flere alger er toksiske, altså giftige, for hunder, og de trenger ikke drikke vannet for å bli forgiftet. Bading i algeinfisert vann kan i verste fall være dødelig for hunder, så sjekk kvaliteten på vannet før dere kaster dere ut i det kjølende element.
Den vanligste giftalgen er den blågrønne algen som først og fremst blomstrer mellom juli og september når vannet er som varmest. I sammenheng med blomstringen, dør mange alger og toksiner (gifter) slippes ut i vannet. Toksiner samles så i store mengder slik at vannet blir uegnet å bade i for både mennesker og dyr. Det kan finnes toksiner igjen i vannet flere dager etter algeblomstringen selvom vannet ser renere ut. Lokal algeblomstring kan forekomme senere på året.
Blåalger kan finnes i innsjøer, i brakkvann og i havet. Det finnes mer enn 30 ulike arter som kan forårsake forgiftning. En del lever ved overflaten og en del på bunnen. Når algene blomstrer får vannoverflaten en blågrønn, grønn eller gulgrønn, grumsete hinne.
Hunder kan utsettes for algeforgiftning ved at de drikker og/eller ved at de bader i det forgiftede vannet. Katter bader sjelden og pleier ikke drikke vann med blåalger i, derfor rammes de sjelden av algeforgiftning.