Årsaken til overvekt er at mange katter spiser for mange kalorier i forhold til det de forbrenner. En matskål som alltid er full, er vanskelig å motstå for mange katter. Og konstant matinntak i kombinasjon med et bedagelig liv i sofaen gir dessverre raskt vektøkning.
Gjør det noe om min katt er overvektig?
Ja, det gjør det. Å være overvektig fører med seg økt risiko for alvorlige sykdommer som for eksempel diabetes. Diabetes kan forkorte din pelskledde venns livslengde. De ekstra kiloene gjør det også vanskeligere for en katt å bevege seg som normalt og å stelle seg. Vi kan alle tenke oss hvor ubehagelig dette må være for et dyr som er kjent for sin smidighet og sin upåklagelige personlige hygiene.
Hvordan vet jeg om min katt er overvektig?
På en katt med idealvekt kan du se midjen om du ser på den ovenfra, og du kan lett kjenne ribbeina når du stryker den over brystkassen. Om du må trykke inn for å kjenne dem, er den overvektig. Og om du ikke kan finne dem i det hele tatt, lider katten din av fedme. Vi snakker om fedme eller sykelig overvekt når katten er mer enn 15-20% over sin idealvekt.
Om du er usikker, spør din veterinær. Det er lurt å veie katten med jevne intervaller for å holde vekten under oppsikt på egenhånd. Det beste du kan gjøre for din pelskling er å holde den slank og i form, for å slanke en katt kan være en virkelig utfordrende oppgave.
Hva gjør jeg om min katt er overvektig?
Først av alt må du huske at du gjør katten din en tjeneste ved å hjelpe den med slankingen.
En sunn og normalvektig katt er en lykkeligere kat. Det er likevel svært viktig å ikke sulte en katt, siden dette kan gi alvorlig leverskade. Et vekttap på ca. 2% i uken er vanligvis et godt mål.
Om katten bare er litt overvektig, hjelper det ofte å redusere dosen med vanlig fôr. Men om det er nødvendig med større vekttap, er det fornuftig å bytte til en slankediett. Pass også på å aktivisere katten din med lek, mentaltrening og annet, særlig om du har en innekatt.
Det største problemet er en kombinasjon av en livsstil uten mye aktivitet og fôr med mye karbohydrater. Om dette er tilfellet for din katt, kan våtfôr være en bedre idé, siden det ofte inneholder mindre karbohydrater. Husk at katten fra naturens side ikke spiser karbohydrater.
Daglig aktivitet, lek og trening er svært viktig for at en katt skal holde seg i form. I tillegg er det morsomt – bade for deg og katten!
Veterinæren din kan hjelpe deg med å finne ut om overvekten skyldes sykdom, og i så fall lage et spesielt slankeprogram for den.